International, Stiri

Trupe americane fac manevre în Ucraina

Peste 1300 de soldați din 15 țări, inclusiv Statele Unite, au început ieri o serie de manevre militare multinaționale în vestul Ucrainei care vor avea loc în apropierea orașului Liov și se vor încheia pe 26 septembrie.

8ucraina-465x390

Pentagonul a anunțat că 200 de soldați americani participă la aceste exerciții, prima prezență militară a Statelor Unite pe teritoriul ucrainean de la anexarea Crimeii de către Rusia în luna martie. Manevrele au loc în paralel cu lupte grele date în estul Ucrainei, în pofida unui armistițiu încheiat de armata ucraineană și separatiștii pro-ruși.

Arme de la NATO?

Pentru a nu inflama Rusia, participanții la manevrele din vestul Ucrainei au anunțat că ele nu vor include și tiruri cu arme de foc, ci vor urmări doar consolidarea interoperabilității între armatele reprezentate. Între timp, declarațiile ministrului ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, potrivit căruia mai multe țări NATO au început să livreze armament Ucrainei, au inflamat cancelariile occidentale. Gheletei a susținut că aceste livrări se fac în baza contractelor bilaterale încheiate de Kiev la summitul NATO de la începutul acestei luni. Germania a reacționat prompt ieri, subliniind că nu furnizează armament Ucrainei și nici nu deține informații despre astfel de contracte semnate de Kiev cu țări NATO. SUA, Franța, Polonia, Norvegia și Italia au dezmințit și ele că aprovizionează cu arme guvernul pro-european de la Kiev, în urma unor speculații similare.