Featured, International

Trump poate fi pus sub acuzare pentru punerea interesului personal inaintea celui national

Raportul Camerei Reprezentanților a SUA, legat de presupusa încălcare a legii de către președintele Donald Trump, acuzat că a făcut presiuni asupra Ucrainei, conține dovezi „copleșitoare” pentru punerea sub acuzare (impeachment) și destituirea din funcție a lui Donald Trump, informează BBC.

Conform documentului, președintele Donald Trump a pus interesele politice personale „deasupra interesului național al SUA”, prin încercarea de „a solicita sprijin extern” din partea guvernului Ucrainei pentru realegerea sa în funcția de președinte, la alegerile prezidențiale americane din 2020..

Raportul, întocmit de comisia de Intelligence a Congresului american, reprezintă o primă etapă în procedura de impeachment și urmează a fi dezbătut de comisia juridică a Congresului.

Raportul poate fi consultat integral, în limba engleză, aici.

Recent, ambasadorul SUA la Uniunea Europeană, Gordon Sondland a dat informații, în cadrul audierii sale în Congresul american, legate de implicarea lui Donald Trump, alături de alți membri ai administrației sale, în campania de punere de presiune asupra Ucrainei și a președintelui acesteia, Volodimir Zelenski, pentru începerea unei investigații asupra principalului competitor al lui Trump în alegerile din 2020, democratul Joe Biden.

Donald Trump a apreciat procedura de destituire a sa din funcție, inițiată în Camera Reprezentanților, drept „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria Statelor Unite”.

Acuzațiile aduse lui Trump din raportul Camerei Reprezentanților
Ancheta comisiei „a scos la iveală eforturile președintelui Trump care, pe perioada mai multor luni, a încercat să-și folosească toată puterea și influența în solicitarea de sprijin extern, care să-l ajute în realegerea sa în funcția de președinte, la viitoarele alegeri”.

„Planurile președintelui Trump în relația cu Ucraina au subminat politica externă a SUA și securitatea națională”, se arată în raportul Camerei Reprezentanților.

„Președintele Trump a solicitat noului președinte ales al Ucrainei, Volodimir Zelensky, să anunțe public demararea unor investigații împotriva rivalului său politic cel mai de temut, fostul vicepreședinte Joe Biden”.

Trump e acuzat că a promis – în schimbul acestor investigații – ajutor militar Ucrainei, în valoare de 400 de milioane de dolari (care oricum fusese alocat în prealabil de Congres) și o întâlnire la Casa Albă cu președintele Zelenski.

În plus, se mai arată în raport, Trump a solicitat răspândirea unei teorii conspiraționiste legate de faptul că Ucraina, și nu Rusia, a fost implicată în campania prezidențială americană din 2016, în urma căreia Trump a ieșit președinte, idee respinsă integral de agențiile de spionaj americane.

Probele legate de abaterile lui Trump de la conduita legală sunt „copleșitoare”, la fel și evidențele legate de „obstrucționarea Congresului” de către președintele american, se mai precizează în raport.

Cum se desfășoară procedura de „impeachment”
Punerea sub acuzare a presedintelui SUA reprezintă prima din cele două etape prin care Congresul american îl poate demite din funcție pe președintele SUA.

Dacă, în urma audierilor, Camera Reprezentanților votează în favoarea destituirii, procedura ajunge în Senatul american. Aici, este nevoie de votul a două treimi din numărul senatorilor pentru a-l condamna și destitui pe președinte din funcție – o situație puțin probabilă, în condițiile în care Partidul Republican (care, teoretic, îl sprijină pe presedintele SUA) controlează această Cameră a Congresului.

În istoria SUA, doar doi președinți americani – Andrew Johnson și Bill Clinton – au mai ajuns în procedura de „impeachment”, fără ca niciunul dintre ei să ajungă să fie destituit.

De asemenea, președintele Richard Nixon a demisionat din funcție înainte să fie pus sub acuzare în Congresul american.

 

blank