Trump
Politic

Trump laudă lupta României împotriva corupţiei: „Felicitări! Le meritaţi”

„Susţinem şi vom susţine lupta împotriva corupţiei. Munceşte foarte mult preşedintele dvs. Va câştiga această luptă. Îl susţinem puternic. Sunt mulţi investitori americani care merg în România şi investesc acolo. Merg foarte mulţi, deci este un progres. Sunt felicitări pe care le meritaţi. Oamenii din România iubesc Statele Unite”, a fost discursul tranşant al lui Trump.

https://www.facebook.com/stiripesurse.ro/videos/1490103847678941/

 

Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a subliniat într-un interviu acordat publicaţiei online de securitate The Cipher Brief că angajamentul statelor NATO faţă de relaţiile transatlantice este unul „solid”, dar în acelaşi timp fiecare ţară trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ce priveşte dezvoltarea şi adaptarea acestor relaţii la provocările curente şi viitoare. „Este tocmai ceea ce facem în România. De exemplu, am majorat deja bugetul apărării la 2% din PIB, în baza unei decizii luate acum doi ani, în contextul anexării ilegale a Crimeii de către Rusia, ceea ce vine în susţinerea Alianţei şi a poziţiei sale pe flancul de est, foarte expus din motivele sus-menţionate”, dar şi pe fondul ameninţărilor asimetrice legate de terorism şi imigraţia ilegală, a amintit George Maior, conform Agerpres.

Ambasadorul României la Washington a făcut aceste remarci rugat să comenteze situaţia creată după ce la summitul NATO de la sfârşitul lui mai de la Bruxelles preşedintele american Donald Trump nu a confirmat menţinerea principiului apărării colective a Alianţei (Articolul 5) şi după ce cancelarul german Angela Merkel a apreciat că Europa trebuie să-şi asume o mai mare responsabilitate în ce o priveşte. Liderul de la Casa Albă a pledat în schimb insistent pentru creşterea bugetelor apărării ale statelor aliate.

Ambasadorul român a salutat, pe de altă parte, în acelaşi interviu împlinirea a 20 de ani, în 2017, de la inaugurarea parteneriatului strategic între România şi Statele Unite ale Americii, apreciind că acesta „s-a dezvoltat mult în aceşti ani în materie de cooperare militară, comunicare politică şi relaţii economice, fiind unul din cele mai solide din Europa centrală şi de est”.

Invitat să comenteze colaborarea dintre România şi SUA în domeniul schimbului de informaţii, George Maior a menţionat că este vorba de „una din cele mai dezvoltate relaţii”, care „nu numai că se bazează pe un schimb solid de informaţii în materie de combatere a terorismului sau proliferării, ci funcţionează şi în termeni de angajament global pentru confruntarea marilor provocări cărora trebuie să le facem faţă, mai ales antiterorismul”.

Ambasadorul George Maior a mai precizat că România este, potrivit estimărilor noastre, al doilea cel mai mare furnizor de informaţii în NATO, adăugând că, în opinia sa, Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să facă mai mult pentru a-şi reforma componenta de informaţii, atât în plan civil cât şi militar, informaţiile reprezentând „prima linie de apărare în faţa ameninţărilor cu care ne confruntăm”.

Gușă: „Toată lumea a văzut doi oameni care au origine germană”

Întâlnirea dintre preşedintele României, Klaus Iohannis şi cel american, Donald Trump, a fost lăudată la scenă deschisă. Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat în direct la Realitatea TV că întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis intră în categoria întâlnirilor istorice, catalogând conferința de presă drept ”senzațională”. Totodată, Gușă a mai spus că, în acest moment, s-a reînoit parteneriatul strategic dintre SUA și România, pe care, în trecut ”s-a așezat praful”.

„Toată lumea a văzut doi oameni care au origine germană. Este un detaliu care nu o să scape al geopoliticienilor. Acea origine germană a lui Trump cu originea lui Iohannis reprezeintă un liant”, susține consultantul politic Cozmin Gușă.

”Al doilea element care pe mine m-a făcut să fiu foarte atent la ceea ce urmează a fost bătaia pe umăr. Trump l-a bătut pe umăr pe Iohannis ca pe un camarad, ca pe un tovarăș de luptă, ca pe cineva pe care te bazezi”, a continuat consultantul politic.

Afacere de 6 miliarde de dolari?

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis şi Donald Trump, de la Casa Albă, este criticată însă de jurnalistul Ion Cristoiu care susține că vizita şefului statului în SUA ne-ar costa şase miliarde de dolari.

„Gurile rele spun că această conferinţă de presă comună ne costă 6 miliarde de dolari. Banii cu care Klaus Iohannis vrea să cumpere de la americani șapte sisteme de rachete cu rază lungă și 21 de sisteme de apărare antiaeriană pentru distanţe scurte. E mai mult decît semnificativ în acest sens că Klaus Iohannis s-a lăudat că România e prima țară care s-a grăbit să sporească urieșește cheltuielile de înarmare (să cumpere de la americani armament după de Donald Trump a cerut țărilor membre NATO să scoată banii). Despre cei 2% din PIB alocați înarmării, Klaus Iohannis a zis cu subiect și predicat că vor fi cheltuiți împreună cu americanii”, a acuzat Cristoiu.

„Avînd în vedere că Donald Trump tratează țările lumii ca pe niște firme de la care el, șef de companie, trebuie să obțină profit, putem spune că în urma acestei vizite, președintele american s-a ales cu 6 miliarde de dolari. Cu ce ne-am ales noi în afara vorbelor frumoase despre România și despre Klaus Iohannis, prin nimic deosebite de cele ventilate despre România și despre alți președinți și premieri cu prilejul altor vizite postdecembriste?

Cu nimic. Despre ridicarea vizelor nici măcar nu s-a discutat – cum a declarat chiar Donald Trump. S-a discutat în schimb despre cumpărarea de către noi de armament american de miliarde de dolari, despre implicarea noastră și mai mare cu oameni pe teren în lupta împotriva ISIS. De nenumărate ori, Donald Trump s-a lăudat că el rămâne un negociator sângeros în numele Americii cu alte țări în materie de profit în favoarea Americii. Vizita lui Klaus Iohannis a dovedit-o cu prisosință.

Donald Trump a ţinut o conferinţă de presă cu preşedintele român pentru a vorbi despre Qatar. Klaus Iohannis, fericit ca s-au spus vorbe frumoase despre el, n-a avut nici un punct de vedere al României, excepţie făcînd teza că relaţia transatlantică să rămână în viaţă. Nu ştiu la ce s-a angajat în culise Klaus Iohannis în numele României în afara cumpărării de armament american în schimbul vorbelor frumoase spuse despre el. Sper că preşedintele n-a fost atît de topit de dezmierdările vicleanului Donald Trump pentru a sacrifica interesul ţării de dragul unor vorbe frumoase dar trecătoare”, a încheiat Ion Cristoiu.

blank