Autoritățile sanitare prelevează probe din loturile de portocale ale unui lanț de supermarketuri din Argeș, după ce părinții, dar și medicii și-au îndreptat suspiciunile către fructe pentru o posibilă explicație în cazul bebelușilor care s-au îmbolnăvit grav după ce au fost contaminați cu o bacterie periculoasă. 

Aproape toţi părinţii micuţilor internaţi în stare gravă la spitalul Marie Curie spun că le-au dat dat celor mici suc de portocale stors din citrice cumpărate din acelaşi lanţ de supermarketuri. Inspectorii sanitar-veterinari s-au autosesizat, au mers astăzi în control în respectivele magazine şi au prelevat probe pe care le-au trimis la Bucureşti, la analize.

Inspectorii sanitar-veterinari au mers în toate magazinele din Argeş ale unui lanţ de supermarketuri, pentru a lua probe din loturile de portocalele scoase la vânzare. După ce medicii de la Marie Curie au tras semnalul de alarmă, autorităţile s-au autosesizat.

Probele sunt trimise la Bucureşti, pentru a fi analizate rapid, în laboratorul central.

„Până luni după-amiază, cel mai târziu marţi dimineaţă, vom avea un prim rezultat în urma acestor analize pe fructele recoltate din Argeş”, a dat asigurări președintele ANSVSA.

Părinţii care au copiii internaţi la spitalul Marie Curie din Bucureşti au vorbit unii cu alţii şi şi-au dat seama că toţi şi-au hrănit copiii cu portocale.

Şi părinţii copilului care a murit contaminat cu o formă agresivă a bacteriei E.coli confirmă că bebeluşul a mâncat portocale. Nu cred însă că acestea i-au adus moartea fetiţei lor.

Pe de altă parte, sunt şi părinţi şi bunici ai unor copii internaţi care susţin că micuţii lor nu au mâncat portocale.

„Copilașul meu nu a mancat portocale, nu a consumat suc, decât lapte, apă și apă plată. Deci nu e copil care să mănânce portocale sau banane. De unde a luat microbul și infecția nu știu”, spune Gheorge Bran, bunicul unui copil.bebelus intubat

Și părinţii copilului care a murit din cauza bacteriei E.coli spun şi ei că i-au dat fetiţei să mănânce portocale, dar nu cred că fructele ar putea fi cauza îmbolnăvirii.

Andrei Butaru, președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, a declarat la Digi24 că instituția pe care o conduce s-a autosesizat, în urma declarațiilor făcute de medici de la spitalul Marie Curie, care au incriminat fructele ca posibilă sursă de contaminare. Probele prelevate sâmbătă vor fi trimise la București, la laboratorul național de referință, și se speră ca până luni după-amiază, cel târziu marți dimineață să apară primele rezultate. Deocamdată, controalele se concentrează asupra magazinelor aceluiași lanț de supermarketuri, dar în funcție de rezultate, inspectorii și-ar putea extinde ancheta și la alte lanțuri de supermarketuri.

În cazul în care vor fi găsite nereguli, respectivul lanț de supermarketuri riscă amenzi sau chiar închiderea magazinelor.

Dintre cei 11 copii internați la Marie Curie, toți cu insuficiență renală, șase sunt la Nefrologie și au răspuns bine la tratament. Alți cinci bebeluși sunt internați la terapie intensivă, trei dintre ei fiind într-o stare mai gravă. Unul a fost intubat.