Politic, Stiri

Traian Basescu: Romania va avea un portofoliu cu care n-o sa ne fie rusine la Bruxelles.

Basescu a declarat ca Romania va avea in CE un portofoliu “cu care n-o sa ne fie rusine” si a aratat ca lista vehiculata, in care pentru Corina Cretu aparea un portofoliu “neconvingator”, a fost “o gluma de la Bruxelles”, de care Ponta s-ar fi speriat.

basescu_ghimpele_ro_54067100

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a decis sa gratieze o femeie, condamnata pentru coruptie, a carei stare de sanatate nu ii mai permitea sa fie incarcerata.

Seful statului a continuat apoi cu atacuri dure la adresa lui Victor Ponta, vis-a-vis de compararea regimului Basescu cu cel nazist, si la adresa lui Calin Popescu Tariceanu, in prisma initiativei acestuia de suspendare a presedintelui.

Traian Basescu nu a uitat de Dan Voiculescu sau de seful Jandarmeriei, a carui demisie sau demitere a cerut-o de urgenta.

Sinteza declaratiilor lui Traian Basescu:

“Viata ma obliga sa revin, desi am facut tot ce am putut sa reduc din aparitii. Astazi am semnat un decret de gratiere pentru o femeie care a savarsit acte de coruptie. A avut doua condamnari pentru astfel de acte. Lucra ca asistenta medicala si a promis altei persoane ca o va ajuta sa fie angajata ca secretar dactilograf in spitalul din Vidra, unde lucra dansa.

De ce nu a fost incarcerata pana acum? De acum 17 ani si pana acum certificatele de la dosar arata ca a fost operata de neoplasm mamar, ca are ciroza hepatica. Doamna are 72 de ani, asta inseamna ca dupa 17 ani de la condamnare, pentru ca a beneficiat de bani si bunuri in valoare de 35 de lei, ar trebui sa intre in inchisoare.

Mi s-a parut un caz care, desi se refera la coruptie, este unul dintre cazurile care pot face obiectul unei gratieri. Am dat aceste explicatii pentru ca va aparea decretul si presa probabil va vedea acuzatiile. Nu va cunoaste dosarul si n-as vrea sa fiu obiectul unor critici”, a spus Basescu.

Despre alegerile prezidentiale

“Dragnea repartizeaza banii cum vrea domnia sa. Lipsa transparentei utilizarii banilor publici ma face sa cred ca PSD-ul vrea sa mituiasca primarii pentru sustinerea lui Ponta.

Ordonanta care a lansat perioada de transferuri la primari si consilieri poate afecta procesul electoral. Modul de functionare al CNA, unde reprezentata premierului, presedinta, nu are nimic de a face cu modul in care se desfasoara campania.

Avocatul Poporului este o anexa a Guvernului, fiind singurul care poate ataca OUG la CC. A atacat insa fara retinere acte normative care tin de siguranta nationala.

Atac la adresa sefului Jandarmeriei, lui Ponta si Tariceanu

MAI, functionarea jandarmeriei. Este clar ca acolo ne aflam in fata unui fenomen de obedienta excesiva fata de tot ce inseamna PSD. Ea este o institutie esentiala in asigurarea bunei desfasurari a procesului electoral. Ce incredere sa mai avem in jandarmerie cand lasa sa fie batuti ziaristi de la presa care nu este favorabila puterii si cand se duc cu o intreaga divizie, daca un mascarici de la o televiziune este deranjat de o motocicleta. Cer public demisia sau demiterea sefului Jandarmeriei. Daca mai exista ierarhie in acest stat, eu, presedintele Romaniei, cer demiterea imediata a sefului Jandarmeriei.

Declaratia grava a lui Ponta. Comparatia cu nazismul. Este o declaratie care face mult rau. As vrea sa vad daca inteleg bine ce intelege Victor Ponta prin debasificare. Probabil ca intelege trecerea rapida prin criza si revinire la crestere economica. Probabil intelege actul de condamnare al comunismului, pe care l-am facut cu toata credinta. Sau faptul ca eu am dat dispozitie si s-a predat arhiva Securitatii al CNSAS. Asa am aflat ca Felix era un turnator care isi turna si familia”, a spus Basescu.

“Probabil intelege ca mi-am permis ca, in aprilie 2005, sa semneze pentru Romania aderarea la NATO. Sau ca a inceput sa functioneze justitia. Probabil asemanator cu nazismul este ca am convenit parteneriatul strategic cu SUA. As avea o lista foarte lunga sa-i traduc premierului asemanarile dintre regimul Basescu si regimul nazist si nevoia de trecere la debasificare. Am inteles ca Ponta e framantat de ce carti citesc – ii citesc lucrarea de doctorat si nu reusesc sa gasesc o pagina neplagiata.

Romania va avea un portofoliu cu care nu o sa ne fie rusine, la Bruxelles. Victor Viorel s-a speriat de o gluma si a crezut ca i-am stricat negocierile complicate.

In privinta suspendarii, as vrea sa-l rog pe Tariceanu sa citeasca bine Constitutia. Nu poate planifica referendumul pe 2 noiembrie, pentru ca in Constitutie se precieaza clar ca presedintele poate fi suspendat pentru o perioada de maximul 30 de zile. Rugamintea mea la Tariceanu Inima-Zburdalnica este sa citeasca Constitutia, sa nu se mai faca de ras atunci cand planifica programul lui Voiculescu”, a mai spus presedintele.