Actualitate, Stiri

Traian Băsescu îl plânge pe Florin Cioabă!

Traian Băsescu îl plânge pe Florin Cioabă!

„Dumnezeu să-l ierte pe Florin Cioabă. A fost un adevărat lider şi un sprijin pentru comunitatea romă”, a spus Traian Băsescu, duminică, aflat la serbarea câmpenească de la Prislop, judeţul Maramureş.

eba-cioaba-adev
Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanţe în care arată că Florin Cioabă a fost „un adevărat lider şi un sprijin pentru comunitatea romă”, pentru că i-a îndemnat pe tinerii etniei să meargă la şcoală şi să îşi urmeze vocaţia prin promovarea tradiţiilor.

Cioaba„Am aflat cu profundă tristeţe vestea morţii lui Florin Cioabă. Este un moment de adâncă suferinţă pentru familia lui Florin Cioabă, dar şi pentru întreaga comunitate romă, cărora doresc să le adresez întreaga mea compasiune şi susţinere. Florin Cioabă a fost un adevărat lider şi un sprijin pentru comunitatea romă pentru că, înţelegând importanţa educaţiei, i-a îndemnat pe tineri să meargă la şcoală, dar şi să-şi urmeze vocaţia preţuindu-şi şi promovându-şi tradiţiile”, arată şeful statului, într-un mesaj dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială.

cioaba_basescu_tiganiDe asemenea, Băsescu le-a spus jurnaliştilor, la Prislop, în judeţul Maramureş, că Cioabă „a muncit extraordinar de mult să îi aducă pe romi la creştinism”.

„Condoleanţe familiei domnului Cioabă şi condoleanţe întregii etnii pe care a reprezentat-o. Este un regret pe care îl exprim faţă de un om care a muncit extraordinar de mult să îi aducă pe romi la creştinism, indiferent ce fel de creştinism, dar a încercat să le insufle dorinţa de a trece la creştinism. Ceea ce este important”, a mai spus preşedintele.

Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, care a murit duminică într-un spital din Antalya, la vârsta de 58 de ani, a locuit într-o vilă de aproximativ 600 de metri pătraţi, în cartierul Turnişor din Sibiu.

Casa are un salon mare, de 130 de metri pătraţi, pentru oaspeţi şi evenimente festive, şi 10 camere pentru copii şi nepoţi. Tablourile şi fotografiile de familie sunt de asemenea nelipsite.

Fiul lui Ion Cioabă, liderul respectat al romilor care a supravieţuit deportării în Transnistria în timpul regimului mareşalului Ion Antonescu, Florin Cioabă s-a autoproclamat „regele ţiganilor din lumea întreagă” în 1997.

El însuşi căsătorit la vârsta de 14 ani, Cioabă a generat un val de nemulţumiri în 2003 când a organizat nunta fiicei sale în vârstă de 12 ani cu un tânăr rom cu trei ani mai mare decât ea.

În faţa criticilor, el a promis să militeze împotriva căsătoriei romilor din adolescenţă, chiar copilărie, o tradiţie foarte răspândită în cadrul acestei minorităţi.

Regele autoproclamat al romilor, Florin Cioabă, a fost un apropiat al familiei Băsescu, el participând inclusiv la nunta mezinei preşedintelui, Elena Băsescu, alături de soţia şi de fiul său.

„Noi colaborăm de foarte mult timp. Atât la Strassbourg, cât şi la Sibiu. Avem o colaborare de foarte mulţi ani, din 2009, de când am devenit europarlamentar, dar ne ştiam dinainte”, a declarat Elena Băsescu, în aprilie, la Sibiu, aceasta susţinând că s-a implicat şi se va implica în continuare în promovarea dificultăţilor cu care se confruntă persoanele de etnie romă, „pentru că eu fac parte dintre aceia care consideră că integrarea romilor în societate reprezintă un beneficiu şi nu un cost”.

În toamna anului 2009, preşedintele Traian Băsescu a fost prezent alături de Cioabă la Festivalul romilor de la Costeşti, fiind primul preşedinte care vine la această sărbătoare, în cei 40 de ani de când se desfăşoară festivalul.

El a mâncat alături de Florin Cioabă, la o masă întinsă lângă cortul acestuia şi le-a îndemnat pe cele aproximativ 5.000 de persoane prezente la festival să îşi trimită copiii la şcoală şi să aibă curajul să îşi declare etnia. „Traian Băsescu este un preşedinte alături de popor, care nu îi discriminează pe romi“, a spus atunci Regele Cioabă. La evenimentul de atunci, Maria Băsescu s-a îmbrăcat cu o fustă ţigănească primită de la Luminiţa Cioabă, iar şeful statului a primit, şi el, o serie de cadouri de la Florin Cioabă.

Formată oficial din 619.000 de persoane, comunitate romă numără între 1,5 şi două milioane de membri şi trăieşte adeseori în sărăcie, afectată de un nivel ridicat al şomajului şi este victima discriminării.