Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că vizita la Kiev a actualului şef al statului, Klaus Iohannis, ar fi trebuit să aibă ca obiectiv prioritar situaţia românilor din Ucraina.

media-141656606395445900_1280x539

„S-a petrecut un lucru mult mai important astăzi şi ieri, o vizită a preşedintelui României în Ucraina, o vizită care în opinia mea, nu mă interesează neapărat abordarea pe care a avut-o acum preşedintele, dar nu pot să nu exprim un punct de vedere. Şi anume că o astfel de vizită trebuia să aibă ca prim obiectiv problema celor 500 de mii de români care trăiesc în Ucraina. Acolo avem probleme de acces la limba maternă, avem probleme de educaţie în limba română. Şi de la începerea conflictului din estul Ucrainei avem toate semnalele că românii sunt chemaţi la arme prioritar”, a declarat Traian Băsescu, după o întâlnire cu lideri ai PMP la sediul central al formaţiunii.

Fostul şef al statului a declarat că este unul dintre politicienii care susţine că minoritarii dintr-un stat trebuie să fie loiali acelui stat, dar că „ar fi un mare pericol dacă ţara lor îi ia pe minoritari, cu prioritate, sub arme şi îi trimite, în cazul Ucrainei, în estul Ucrainei, la confruntări cu separatiştii”.

„Cred că o întâlnire cu românii era obligatorie. Eu când am făcut vizita în Ucraina m-am dus cu avionul, m-am întors cu maşina pe la Cernăuţi şi am intrat din Bucovina de nord, Ucraina, în Bucovina românească trecând prin sate şi întâlnindu-mă cu oamenii. Cred că românii din Ucraina aveau nevoie de un semnal foarte puternic”, a afirmat fostul preşedinte.

Băsescu a adăugat că în relaţia cu Ucraina există „o mare problemă”.

„Au pretenţia că au intrat într-un drum de democraţie, dar nici până acum nu au rezolvat problema dublei cetăţenii. În Ucraina este o adevărată prigoană dacă obţii şi cetăţenia română. Deci, acest lucru trebuie discutat pentru că noi avem obligaţia să-i ajutăm pe ronânii din Ucraina să circule şi ei cum circulă şi românii din Republica Moldova cărora le-am dat cetăţenie, îi primim aici într-un număr mare în sistemul de educaţie românesc. Deci, cred că este o problemă care nu ar fi trebuit ratată şi omisă şi semnalele către guvernul ucrainean ar fi trebuit să fie extrem de puternice din acest punct de vedere”, a mai declarat fostul preşedinte.

Citeste si...
Inna și Victor Ponta, schimb de replici pe Facebook! Inna ii ureaza succes lui Ponta!