Actualitate, Stiri

Traian Băsescu a ieşit din nou la rampa Cotroceniului, sfătuind Guvernul!

Lui Victor Ponta i l-a recomandat pe Klaus Iohannis vicepremier, i-a cerut să o revoce pe Ştefania Duminică din funcţie, din cauza plagiatului, iar ministrului Câmpeanu să demisioneze…

Traian Basescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut public, miercuri, ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, să-şi prezinte demisia dacă ştie că soţul său nu este invalid şi nu are niciun handicap care să îl încadreze în gradul I de invaliditate. Totodată, şeful statului a lansat un apel la liderii USL, despre care spune că sunt “lipsiţi de maturitate”, să revină la “raţiune”. “Nu e niciun capăt de ţară” dacă Iohannis va fi vicepremier, i-a transmis Băsescu premierului Victor Ponta.

“Fac un apel la Mariana Câmpeanu, dacă ştie că soţul ei nu e invalid, nu are un handicap sever care să justifice încadrarea în categoria I de invaliditate, să-şi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete, (…) şi să închidă subiectul pentru că pune o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului şi aşa şifonată de acte de corupţie şi miniştri condamnaţi în exerciţiul funcţiunii.

Îl rog public pe premierul Victor Ponta să o revoce pe doamna Ştefania Duminică, secretar de stat la MEC, pentru plagiat. Am confruntat şi eu cele două lucrări. Nu există niciun dubiu, e bine să o revoce. Ştiu că lui Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat pentru că nu s-a autorevocat pe el pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are nicio autoritate morală, în calitate de hoţ. Această doamnă a furat, ca şi premierul. “Furt intelectual” se numeşte. E bine să plece din funcţii de demnitate publică.

Aş mai semnala ca atitudini nocive pentru credibilitatea României votul dat în Parlament în privinţa punerii la dispoziţie pentru arestare a deputatului Vlad Cosma. Mai potrivit ar fi fost ca decizia de arestare sau nearestare să o ia, la cererea procurorilor, un judecător, nu un vot politic încurajat prin prezenţa la vot a lui Ponta. Premierul nu se dezminte, acum câteva luni se făcea scut în faţa baronului de Argeş, a preşedintelui CJ. A ţinut să fie solidar cu hoţii, confirmând ceea ce eu apreciez ca şi conduită a acestui premier că e unul corupt, fără valori morale, doar cu interese politice”, a spus preşedintele României.

“Cei 222 de parlamentari ai PSD, UNPR şi PC care au împiedicat cursul justiţiei, în frunte cu Ponta şi Dragnea, au o mare responsabilitate pentru modul în care activitatea Parlamentului va fi reflectată şi în viitorul raport MCV. Pentru ei, interesul de grup, de partid, interesul găştilor de corupţi sunt deasupra interesului naţional.

Am solicitat azi şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei, din China. Semnarea memorandumului e aprobată de premierul Ponta. Din lecturarea sa am înţeles de ce vrea STS-ul la Guvern: este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Ponta să lărgească spectrul de oferte pentru această firmă chineză. Îl notific public că la CCR, indiferent de votul din Parlament, îmi este greu să cred că la CCR o astfel de lege va trece, ştiind care sunt atribuţiunile legale ale STS-ului. Ponta a făcut un joc murdar pe seama securităţii naţionale: obligaţiile asumate prin memorandum şi aprobată semnarea memorandumului de domnia sa cu firma Huawei. Securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine! Indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta. Acest lucru trebuie să-l ştie şi Ponta”, a somat Băsescu.

A continuat apoi cu chestiunea de la ASF. “Şi dezbaterea publică, şi realităţile mă obligă să cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF-ului. Este o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, profund incompetenţi: Ruşanu, Dăianu, Ursache, Laura Chiţoiu, Dan Mircea Popescu – ce legături o avea el cu ASF-ul când el a fost ministru pe la Muncă? – , doamna Zgonea, consilierii premierului – toată cloaca de la ASF trebuie curăţată şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală. Dăianu o avea o imagine bună, dar în guvernul Convenţiei nu a fost în stare de nimic. La televizor dă din gură inteligent. Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital. Taxele impuse pieţei de capital pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor care sunt pe piaţa de capital.

ASF parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului! Îi găseşti cu rude, năşii, cumetrii, cu toată lista de clientelă. El este reprezentativ pentru incompetenţă şi clientelism. Cer Parlamentului să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat ASF-ul. Se pare că Ruşanu, Dăianu şi Ursache sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor”.

“Nu avem o criză politică, avem o criză de oameni lipsiţi de responsabilitate şi de maturitate, o criză guvernamentală artificială: mă refer şi la Ponta, şi Antonescu. Faptul că de mai bine de trei săptămâni partidele de la guvernare se află într-o dispută de orgolii este de natură să întârzie lucruri extrem de importante ca, spre exemplu, acordul de parteneriat între Guvernul României şi Comisia Europeană pentru utilizarea bugetului UE repartizat României în perioada 2014-2020.

Fac un apel la cei doi lideri ai USL să revină la raţiune. Îi propun public lui Ponta să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar debloca lucrurile. Nu ne mai putem juca de-a Guvernul! Doi politicieni lipsiţi de maturitate se joacă de-a Guvernul! (…) E inadmisibil când vezi ce e în frontiera de N şi de SE să te mai joci de-a stabilitatea guvernului, să dai impresia de instabilitate când de fapt nu o avem. Sunt orgoliile a doi politicieni lipsiţi de maturitate. Apelul meu public e să găsească rapid o formulă rezonabilă. Nu e niciun capăt de ţară dacă Iohannis va fi vicepremier”, a mai cerut Traian Băsescu.

Despre problemele din Ucraian, preşedintele a recomandat ca România să “arate deplină stabilitate”. “România este pregătită să preia imigranţi în spaţii de cazare, dacă va fi cazul. În ceea ce priveşte situaţia din interiorul Ucrainei, punctul de vedere bazat şi pe informaţie e că s-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. E foarte adevărat că forţele de ordine au fost provocate, dar răspunsul a fost disproporţionat. Cei 25 de morţi sunt exemplificarea faptului că ambele părţi au depăşit nişte limite. În acelaşi timp, aşa cum l-am rugat pe Ianukovici să nu utilizeze forţa excesivă, fac apel şi la cei 3 lideri ai opoziţiei să nu-şi combine mişcările cu cele generate de grupurile extremiste.

Fac apel, ca ţară vecină, la găsirea formulelor de negociere şi de soluţionare a disputei potere-opoziţie prin mijloace democratice, adică alegeri. Destabilizarea Ucrainei va afecta întreaga Europă.

Nu pot să nu observ evoluţiile din Rep. Moldova. Transnistra e un focar de provocări pentru guvernul legitim al Rep. Moldova. (…) Îmi manifest îngrijorarea pentru situaţia din regiune. Avem peste 1.200 de km de frontieră – Rep. Moldova şi Ucraina – unde situaţiile nu sunt certe. Revin la castravete: Ponta şi Antonescu, chiar nu sunteţi responsabili?”, a mai comunicat preşedintele Traian Băsescu.