Preşedintele a fost amendat pentru declaraţiile referitoare la ţigani

Base tigani

Preşedintele Traian Băsescu a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru declaraţiile privind romii nomazi, despre care a afirmat că “mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”. Traian Băsescu va plăti o amendă de 600 de lei.

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis în şedinţa de astazi, 10 februarie, că afirmaţia din data de 3 noiembrie 2010 a preşedintelui Traian Băsescu, conform careia dintre romii nomazi “foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura” reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.

Traian Băsescu a fost santionat cu amenda contraventionala in cuantum de 600 lei. “Colegiul director a aplicat aceasta amenda, tinand cont de faptul ca presedintele Traian Băsescu nu se afla la prima fapta de discriminare”, informeaza CNCD. Decizia a fost luata cu 6 voturi “pentru”, 2 voturi “impotriva”.

Consiliul a analizat cazul dupa ce Asociatia Romani Criss a depus o petitie in acest sens. Initial, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a decis ca solutionarea acestei petitii nu este de competenta sa, avand in vedere faptul ca afirmatiile au fost facute in Slovenia. Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat insa, pe 21 ianuarie 2014, hotararea Consiliului si a obligat CNCD sa se pronunte pe fond.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, “în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”, scrie Mediafax.

“Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România”, a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

“Trebuie să spun un lucru esenţial – foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a mai arătat preşedintele Traian Băsescu.

Una dintre probleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia “trăiesc din ce fură”.

“Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a adăugat şeful statului român.

El a relatat că a fost primar şi a oferit locuri de muncă romilor care se aşezaseră la marginea Bucureştiului. “Nu le-a plăcut şi au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei şi dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi dar nu şi la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”, a apreciat Băsescu.