Politic, Stiri

Traian Băsescu a trecut cu brio examenul şi brevetul lui de comandant de navă a fost reconfirmat

Traian Băsescu: “Ţara este mai greu de condus decât o navă. La bordul navei, comandantul nu prea are opoziţie”.

Brevetul de comandant de navă al preşedintelui Traian Băsescu a fost reconfirmat, vineri, după ce a fost supus unui test de a scoate o navă din Portul Rotterdam şi a o ancora în larg, şeful statului spunând că totul “a fost normal” şi că pentru el nu poate fi “ceva spectaculos”.

basescu-i-a-reinnoit-brevetul-de-comandant-de-nava-33319-1Traian Băsescu a susţinut o testare pe un simulator de navigaţie, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanţa. La ieşire din examen, Băsescu a confirmat că a luat examenul şi că: “A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos”.

De asemenea, el a afirmat că brevetul său este “pentru navă mai mare de 3.000 de tone, pentru orice tonaj”.

Preşedintele Traian Băsescu afirma, joi, că a învăţat până la ora 6.00 dimineaţa pentru acest test şi că ar fi ruşinos să îl pice. El mai spunea că a început cursurile pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranţă: “Fac parte din sentimentul meu de siguranţă. Ştiu că am o meserie foarte bună. E o invitaţie şi către alţi politicieni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor”.

Totodată, preşedintele României le-a spus jurnaliştilor, înainte de intrarea în examen, că este mai uşor să conduci o navă decât o ţară: “Ţara este mai greu de condus decât o navă. La bordul navei comandantul nu prea are opoziţie”.

Preşedintele Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), ele având o durată de 40 de ore.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină “Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigaţie, Secţia Comercială.

Începutul activităţii profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofiţer maritim gradele III, II şi I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanţa. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă şi comandant al navelor Argeş, Crişana şi Biruinţa, iar între 1987 şi 1989 a fost şef al Agenţiei NAVROM din Anvers.

Dacă iese din politică, comandantul Traian Băsescu îşi poate găsi oricând de lucru în vechea lui profesie.