Politic, Stiri, Ultima Ora

TRAIAN BĂSESCU, 10 ani la Cotroceni. REPLICI celebre, GAFE şi cele mai tari PORECLE

TRAIAN BĂSESCU, 10 ani la Cotroceni. Cunoscut pentru celebrul “Să trăiţi, bine!” cu care a câştigat primul mandat prezidenţial, Traian Băsescu şi-a făcut intrarea în scenă pentru Cotroceni, în 2004, cu două replici memorabile, ambele vizându-l pe contracandidatul său de la acea vreme, Adrian Năstase:  “Adriane, nici nu ştii cât de mic începi să fii!” şi “Cu ce-a greşit poporul ăsta, măi Adriene, să fie obligat să aleagă între doi comunişti?!”

basescu_replici_09671500

După instalarea la Cotroceni, Traian Băsescu a continuat pe această linie. De departe, acesta rămâne politicianul cu cele mai spumoase replici, multe lansate în momentele de criză din cele două mandate de preşedinte. Pe de altă parte, nu şi-a privat nici adversarii de atacuri grele şi “etichete” mai mult sau mai puţin hilare, dar a făcut şi multe gafe ori declaraţii controversate, unele dintre ele chiar faţă de jurnalişti, în contextul unui război declarat unei părţi a presei. 

Expresspress.ro vă prezintă cele mai tari declaraţii, replici, porecle şi gafe, din cei 10 ani de mandat la Cotroceni:

Demisionez în 5 minute!

Este promisiunea făcută de Traian Băsescu pe 18 aprilie 2007, la prima suspendare din funcţia de preşedinte: “In situatia in care, in pofida avizului Curtii Constitutionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, in maximum cinci minute de la vot voi demisiona din functie si voi chema in fata electoratului si pe cei care au generat un abuz constitutional”. Şeful statului nu a mai recurs însă la acest gest, deşi a fost suspendat, ulterior explicând că a mers pe o strategie greşită.

E un fleac, i-am ciuruit!

Replică celebră, din noaptea de 7 decembrie 2009, făcută la sediul PDL din Modrogan 22, unde se făcea numărătoarea paralelă a voturilor de la turul II al alegerilor prezidenţiale: ” “E un fleac, i-am ciuruit!”, îşi anunţa victoria Băsescu, după ce Mircea Geoană îşi sărbătorise alegerea ca şeful statului pe o scenă amenajată la sediul PSD din Kisellef, din care a rămas doar “Mihaela, dragostea mea!”

Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu!

O altă replică memorabilă care datează din 2009. Este vorba de cunoscutul scandal “Pixelul albastru” – un clip în care Băsescu apărea lovind un copil la un eveniment electoral care avusese loc cu cinci ani mai devreme, la Ploieşti. Înregistrarea a fost publicată de ziarul Gardianul, deţinut de Dinu Patriciu, prin firma Best Media. Băsescu a negat însă că l-ar fi lovit pe copil. “Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, pe ai mei sau ai altora, nu mi-am lovit soţia“, spunea preşedintele. Cu o săptămână înaintea alegerilor prezidenţiale, Traian Băsescu prezenta o expertiză potrivit căreia clipul prezenta urme de editare şi adăuga, cu lacrimi în ochi, propria concluzie: “Să-ţi fie ruşine, Dinu Patriciu

Nu e bine, domnule chestor!  

Este ameninţarea lui Traian Băsescu de la a doua suspendare din vara lui 2012. Preşedintele suspendat îl acuza pe şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, că “a minţit”. Decizia de ieri a CCR a fost generată de un chestor – să nu ne facem iluzii că ministrul de Interne nu a ştiut şi nu a fost aranjată cu el – i-a scris ministrului de Interne că cifrele nu sunt bune. Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. Or, un chestor… Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor”, a spus Traian Băsescu.

Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!

Ironie lansată la adresa lui Victor Ponta, în iunie 2012, pe fondul acuzaţiilor de plagiat. Traian Băsescu îl critica pe Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect. “Iar pe de altă parte vii şi spui că eu vreau să am o bună relaţie cu preşedintele şi mai ales o relaţie de respect. Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!“, spunea Băsescu, râzând.

E ca un pisicuţ!

Formulă folosită de Traian Băsescu în mai multe rânduri pentru a-l descrie pe Victor Ponta. “Victor Ponta, când vine la mine, e ca un pisic, ca un pisic, «da, domnule preşedinte, da domnu’ preşedinte» şi după ce iese şi ajunge la Palatul Victoria sau ajunge … se vede cu un microfon în faţă vorbeşte cum vedeţi. De aceea îl fac mincinos, de aceea îl fac mincinos şi pentru ce a povestit despre CSAT, de aceea îl fac mincinos şi pentru declaraţiile pe care le dă pentru presa străină, pentru că are nevoie de imaginea mea externă şi spune «coabitez, am învăţat din lecţia verii, nu ştiu ce…», iar acasă face ce face”, susţine Băsescu, în noiembrie 2012. În august 2014 relua ideea: “În ceea ce îl priveşte, am relaţii oficiale, şi deşi nu am să vă spun dacă a venit cineva, fie el şi Iohannis, la mine acasă, am să vă spun că întâlnirile mele cu Victor Ponta, în care el e ca un pisicuţ caraghios, sunt un deliciu şi vă asigur că are tupeu maxim, făcând un caz din posibila vizită a lui Iohannis la mine acasă”. Totul a culminat cu publicarea pe Facebook, în timpul campaniei pentru prezidenţiale, a unei înregistrări cu Ponta de la întâlnirile de la Cotroceni.

Inimă zburdalnică!

Este eticheta pusă de Băsescu lui Călin Popescu Tăriceanu, cu trimitere la cea de-a cincea căsătorie a acestuia, deranjat fiind de încercarea acestuia de a demara a treia supendare din funcţie: “Rugămintea mea la Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu, inimă zburdalnică, este să citeasca Constituţia ca să nu se mai facă de râs când planifică programul dat de Voiculescu, care e apăsat acum de plafonul puşcăriei şi nu judecă normal, dar el e în libertate şi ar trebui să judece”.

Felix Motanul, Antenescu, Virginul…

Primul este poate cel mai mare duşman al său, Dan Voiculescu, deconspirat drept colaborator al fostei Securităţi sub numele de “Felix”. Traian Băsescu l-a botezat Felix Motanul. “L-aţi văzut pe Felix, Felix Motanul, ce abordare agresivă, acuzând serviciile de informaţii româneşti şi să vină să-i spună lui preşedintele, lui Felix, cum ne-am trimis noi spioni în bazele americane”, declara Băsescu, în 2007, într-o emisiune televizată.

Pe Crin Antonescu, Băsescu l-a numit în fel şi chip. I-a spus “Porumbacu”, sugerând că acesta ar fi fost numele său de cod de la Securitate, după care l-a ironizatporeclindu-l “Antenescu”, după alianţa cu şeful Antenelor, Dan Voiculescu. “Dacă Antonescu ţine neapărat să-i dau răspuns despre “Porumbacu”, o să i-l dau dau”, spunea Băsescu.

Mircea Geoană a primit şi el, în martie 2009, o poreclă de la Băsescu: “Geoană Virginul”: “Cred ca Mircea Geoana o sa ramana virgin daca isi pune centura de castitate. Dar o sa facem tot ce se poate ca, fiind al doilea om in stat, sa-i oferim o centura de castitate sa si-o puna”.

În schimb, Theodor Stolojan a rămas cunoscut drept “Dragă Stolo”, după episodul retragerii din cursa prezidenţială din 2004.

Şi Băsescu a avut însă poreclele lui, şi de multe ori chiar s-a amuzat pe seama lor. Printre ele: Chioru’, Marinaru’, Chelu’, Băselu,  Căpitanu, Băsecu, Zeus, Piratul, Jack Daniel’s, Popeye Marinarul, Super Băse, Sauron, Pazvante Chiorul.

Tonomatele, oligarhii şi mogulii

Războiul cu mogulii, oligarhii şi o parte a presei a a fost unul dintre cele mai dure duse de Traian Băsescu. În 2007, imediat după prima sa suspendare, Băsescu i-a numit pe Voiculescu, Patriciu, Tăriceanu, Hrebenciuc, Iliescu, oligarhi. În plină campanie electorală, în noiembrie 2009, Băsescu continua războiul cu mogulii de presă: “Voiculescu, Patriciu şi Vîntu au reuşit să transmită populaţiei ura împotriva mea, folosind mijloacele media”.

În martie 2008, la întoarcerea dintr-o deplasare la Bruxelles, Băsescu s-a lansat într-un atac furibund la adresa presei, a patronilor de trusturi, în special a “trustului lui Felix Motanul, dovedit turnător”, după ce apăruseră critici şi comentarii la adresa afacerilor care se derulează în familia sa. Băsescu i-a numit “moguli” pe patronii trusturilor Intact şi Realitatea şi a nominalizat câţiva analişti, pe care i-a numit “tonomate în euro” şi pe care i-a acuzat că îl critică la comandă: “Ştiu care este furia sistemului mafiot zdruncinat. Ştiu că nu numai trustul lui Felix are ziarişti şi analişti tonomate în euro, şi trustul lui Voiculescu este la fel, Televiziunea Română se apropie şi ea, că şi-a recrutat nişte buni recitatori. Nu se lasă mai prejos nici Sârbu în ultima vreme şi văd că şi l-a revitalizat pe defunctul Călinescu, lucrurile merg înainte”.

“Pentru unii dintre ei preşedintele nu are drept la replică, preşedintele trebuie să fie unul care...băieţii tonomat o ţin toată săptămâna, jignesc, vorbesc urât, preşedintele trebuie să nici măcar să vorbească. (…) Ştiu care este furia sistemului mafiot zdruncinat. Ştiu că nu numai trustul lui Felix are ziarişti şi analişti tonomate în euro, şi trustul lui Voiculescu este la fel, Televiziunea Română se apropie şi ea, că şi-a recrutat nişte buni recitatori. Nu se lasă mai prejos nici Sârbu în ultima vreme şi văd că şi l-a revitalizat pe defunctul Călinescu, lucrurile merg înainte”, mai acuza Băsescu, nominalizând printre “tonomate” pe Cornel Nistorescu şi pe Victor Ciutacu.

“Mogulii, stăpânii acestor tonomate, cărora le bagi pacheţelul cu euro la începutul lunii şi toacă toată luna, vor să dobândească controlul pe instituţiile politice ale statului, vor un preşedinte care să nu aibă curajul, când mă ceartă presa, să nu le spună nimic, să stea liniştit. Nici măcar dreptul la replică nu sunt dispuşi să-l dea, dar sunt dispuşi să spună populaţiei toate minciunile, pentru că stăpânii lor au nevoie de administraţie centrală şi administraţie locală slabă ca să-şi poată face interesele”,  susţinea ulterior Băsescu. 

Înainte de această dispută cu mogulii şi tonomatele, Băsescu a mai avut câteva episoade cu jurnaliştii, unele gafe mari, pentru care a fost aspru criticat şi chiar sancţionat:

Mult mai frumoasă decât tine!

În 2005, la un eveniment de bilanţ al Poliţiei, o jurnalistă de la Antena 1 l-a întrebat pe Traian Băsescu cum i se pare Poliţia română în mandatul său de şef al statului. “În orice caz, mult mai frumoasă decât tine”, i-a răspuns Traian Băsescu.

Ziaristul găozar

În octombrie 2006, Traian Băsescu a fost acuzat că a spus despre ziaristul Ovidiu Zară că este “găozar”. S-a întâmplat la finalul declaraţiilor de presă de la sediul SRI, la care şeful statului a participat alături de Radu Timofte şi George Maior, fostul şi, respectiv, actualul director SRI, când Băsescu a anunţat că deţine o informaţie, încă neverificată, conform căreia în Serviciu nu mai există niciun fost ofiţer al Direcţiei I a Securităţii, ci doar un fost ofiţer din Direcţia VI. Zară l-a întrebat dacă din afirmaţia sa se poate înţelege că în SRI nu mai sunt ofiţeri ai fostei Securităţi. Preşedintele a răspuns scurt: “Dacă aveţi nevoie de un titlu pentru ediţia de mâine, deja îl aveţi”.

După acest răspuns, Băsescu, Timofte şi Maior au coborât scările spre ieşirea din sediul SRI. Majoritatea ziariştilor au rămas în locul unde avuseseră loc declaraţiile de presă, însă în spatele celor trei a coborât şi ziaristul menţionat, alături de alţi doi jurnalişti, urmat apoi de restul reprezentanţilor presei. Jurnalistul a relatat, ulterior, că, în timp ce cobora scările spre ieşire, Băsescu le-a spus lui Timofte şi Maior: Câte un găozar d’ăsta crede că ne poate întinde capcane în modul ăsta”. Remarca preşedintelui a fost confirmată şi de ceilalţi doi ziarişti şi de un cameraman care se aflau în spatele preşedintelui când acesta cobora scările. Ziaristul care îi adresase întrebarea în conferinţa de presă s-a simţit vizat şi i-a spus lui Băsescu: “Generoasă remarcă, domnule preşedinte!”, iar şeful statului i-a răspuns: “Altă remarcă nu am să vă fac”. Traian Băsescu s-a oprit, la ieşirea din sediul SRI, adresându-se ziaristului: “Nu mai încercaţi să întindeţi capcane de genul ăsta”. Băsescu a comentat, ulterior, la Oradea, declaraţia care i-a fost atribuită, referitoare la “găozari”, spunând că “cine trage cu urechea îşi asumă riscuri”. Câteva zeci de ziarişti şi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat în faţa Palatului Cotroceni, faţă de atitudinea pe care ar fi avut-o preşedintele. Băsescu nu a negat niciodată faptul că s-ar fi referit la jurnalistul Zară cu apelativul amintit, dar nici nu a admis acest lucru.

Jurnalista, invitată să se urce pe masă

Băsescu a făcut o vizită, în noiembrie 2006, la Spitalul Judeţean din Timişoara, ocazie cu care a participat la un curs de prim ajutor, material didactic fiind un manechin din plastic. La conferinţa de după eveniment, o jurnalistă l-a întrebat dacă poate povesti celor prezenţi ce a învăţat la cursul de resuscitare, iar Băsescu îi cerea, râzând în stilul caracteristic, să se urce pe masa de conferinţă, ca să îi arate: “Dacă te urci pe masă, îti arăt ce-am învăţat“.

Cum plângi tu de mila oamenilor, băiatule?! 

În altă ocazie un reporter de la Realitatea TV îl întreba despre afacerile familiei Udrea-Cocoş. “Întrebarea dumneavoastră demonstrează tupeul unor mafioţi! Mafia plăteşte şi întreabă: nu cumva şi dumneavoastră sunteţi…!?“, îi replcia Băsescu.  La Rast, în 2007, reporterul de la Realitatea, îl întreabă pe Traian Băsescu de ce nu a venit mai devreme în zona calamitată, comparativ cu Mărăcineni: “În spatele tău, care îl ai pe Vântu, cum plângi tu de mila oamenilor, băiatule?! Ştii câte sute de mii de oameni au rămas fără bani din cauza patronului tău? Lasă demagogia!”.

“Păsărică, tu nu ai altă treabă?” “Ţigancă împuţită!”

Unul dintre incidentele în care a fost implicat Traian Băsescu a fost cel din 19 mai 2007, în ziua votului pentru referendumul privind demiterea şefului statului. Preşedintele s-a aflat atunci într-un supermarket din Capitală, unde a fost filmat şi înregistrat de câţiva ziarişti.

Iritat de insistenţele Andreei Pană, reporter al unei televiziuni din trustul Intact, Băsescu i s-a adresat acesteia cu formula “Păsărică, tu nu ai altă treabă?”. La ieşirea din supermaket, Băsescu i-a smuls Andreei Pană din mână telefonul cu care jurnalista îl filma. După ce şeful statului s-a urcat în autoturismul personal, telefonul a înregistrat o discuţie purtată de Traian Băsescu cu soţia sa, Maria. În cursul discuţiei, Băsescu a numit-o pe jurnalistă “ţigancă împuţită”. Înregistrarea respectivă a fost ştearsă. Ulterior, aparatul a fost restituit, iar angajaţii postului TV au reuşit să recupereze înregistrarea afirmaţiilor şefului statului, care au fost făcute publice.

În urma scandalului public declanşat de difuzarea înregistrării, preşedintele i-a prezentat scuze ziaristei. Aceasta l-a reclamat pe preşedinte la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a decis să-l sancţioneze pe Băsescu cu avertisment. CNCD a stabilit, cu unanimitate de voturi, că utilizarea expresiei “ţigancă împuţită” de către şeful statului la adresa jurnalistei este o discriminare.

Şeful statului a contestat decizia CNCD la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), însă, în noiembrie, instanţa a respins contestaţia ca neîntemeiată. Ulterior, preşedintele a atacat cu recurs hotărârea CAB. Băsescu reproşa, atunci, faptul că a fost analizată o discuţie privată, purtată cu soţia sa şi care a devenit publică “în alte condiţii”, în timp ce interceptările, probele audio şi video în dosarele de criminalitate organizată nu sunt recunoscute. De asemenea, preşedintele a explicat că “sub influenţa presiunii psihice” din ziua referendumului, intens alimentată de mass-media, a interpretat gestul jurnalistului Andreea Pană drept “o abuzivă imixtiune” în viaţa sa privată. “Acesta a fost motivul pentru care am încercat să împiedic să fiu filmat şi înregistrat în continuare. Discuţia a fost înregistrată fără ştirea mea”, mai spunea preşedintele.

“Sigur, vin direct în birou la tine să o facem!”

Un alt episod cu replici neinspirate a avut loc pe 4 octombrie 2007, când Băsescu a fost întrebat de o ziaristă, dacă va face o declaraţie la Bucureşti despre rezultatul unei moţiuni de cenzură eşuate a PSD împotriva Guvernului PNL-UDMR, el răspunzând: “Sigur, vin direct în birou la tine să o facem”

Fostă “pupilă”, trimisă pe centură

După ce a promovat-o în PDL şi la alegeri, Traian Băsescu a rupt “prietenia” cu Lavinia Şandru, într-un mod care a şocat, la acea vreme, pe toată lumea: a trimis-o pe centură. “I-as aduce aminte vorbaretei domnisoare ca, desi a luat doar 300 de voturi la Targu Mures, am insistat sa fie prima pozitie pe lista pentru ca am crezut ca vrea sa faca politica, nu jocuri politice. Ii atrag atentia ca in politica e foarte usor sa ajungi pe centura politicii, acolo unde ai sanse sa te intalnesti cu multi alti politicieni care umbla dintr-un partid in altul”, tuna Băsescu.