Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Tragedie la pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu Ciuc!

Un bărbat de 74 de ani a murit

 mort

Un bărbat de 74 de ani din Baia Mare a murit, sâmbătă, în timpul pelerinajului de Rusalii de la Șumuleu Ciuc, iar alte 161 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, fiind vorba în special despre leșinuri provocate de căldură și efort, potrivit șefului Serviciului de Ambulanță Harghita.

Directorul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Harghita, Peter Szilard, a declarat, sâmbătă seară, că bărbatului i s-a făcut rău înainte de a începe Liturghia de Rusalii oficiată pe Muntele Șumuleul Mic.

Conform acestuia, rudele bărbatului l-au dus la cel mai apropiat punct de asistență de urgență aflat pe munte, însă acesta intrase deja în stop cardiorespirator.

“Când a fost adus la cort era deja în stop cardiorespirator. S-a încercat resuscitarea, dar fără succes, bărbatul era în asistolie. Trebuie spus că era cunoscut cardiac, cu antecedente medicale”, a spus Peter Szilard.

El a adăugat că alte 161 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în timpul pelerinajului, de două ori mai multe cazuri decât anul trecut.

El a precizat că 90 la sută din cazuri au fost lipotimii provocate de căldură și efort. “De mult nu am mai avut atâtea cazuri, cred că numărul acestora a crescut atât de mult din cauza temperaturii ridicate și, în plus, mulți au făcut un efort mare să ajungă sus și au leșinat. Interesant este că foarte puțini pacienți au necesitat transport la spital, restul fiind tratați la punctele de asistență medicală de urgență”, a mai spus șeful SAJ Harghita.

Potrivit sursei citate, doar opt persoane au avut nevoie de transport la spital, toate fiind hipertensive și cardiace. Celelalte cazuri au fost crize de hipertensiune arterială, entorse, dureri abdominale și câteva toxiinfenții alimentare.

Pentru acordarea asistenței medicale pelerinilor, pe Muntele Șumuleu Ciuc au fost amplasate cinci puncte de asistență medicală cu medici de la SAJ Harghita, voluntari ai Crucii Roșii, salvamontiști, precum și medici din Ungaria care vin an de an la Rusalii pentru a ajuta colegii din Harghita.

Peste 150.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Liturghia de Rusalii de pe Muntele Şumuleul Mic, oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, Jakubinyi Gyorgy, iar invitatul care a ţinut un discurs a fost preotul decan de Mureş şi Târnave, Olah Denes.

La pelerinaj au luat parte şi preşedintele Ungariei, Ader Janos, împreună cu soţia, şi mai mulţi reprezentanţi ai Parlamentului de la Budapesta, aflaţi în vizită privată. Moto-ul pelerinajului de Rusalii din acest an, “Fericit este pântecele care Te-a purtat”, provine din Evanghelia după Luca.

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc este organizat, în acest an, pentru a 447-a oară.