O amplă operaţiune împotriva traficului de arme întreprinsă luna trecută în America de Sud a condus la arestarea a aproape 400 de suspecţi şi la confiscarea unor cantităţi importante de arme şi muniţii, a anunţat marţi Interpol, transmite France Presse.

Operaţiunea, desfăşurată între 8 şi 23 martie în 13 ţări, a fost coordonată de Interpol şi de Oficiul ONU pentru combaterea traficului de droguri şi prevenirea criminalităţii (UNODC), conform Agerpres.

Potrivit comunicatului emis de Interpol, au fost confiscate în jur de 200.000 de arme de foc sau componente, muniţii şi explozivi.

În aeroporturi, porturi şi la frontiere terestre, au fost efectuate zeci de mii de controale în urma cărora au fost destructurate numeroase filiere de trafic şi au fost identificate scheme de circulaţie internaţionale.

În Peru mai ales, au fost interceptate cantităţi importante de muniţii provenite din zona zisă de ‘triplă frontieră’ dintre Brazilia, Argentina şi Paraguay. Mai mulţi suspecţi daţi în urmărire prin Interpol au fost arestaţi.

Conform Interpol, depistarea vânzării ilegale a 90.000 de arme îi va conduce pe anchetatori şi la alte arestări.

‘Armele de foc constituie o ameninţare foarte gravă pentru securitatea şi stabilitatea Americii de Sud. Din acest motiv, cooperarea internaţională între diverse instituţii este esenţială pentru a identifica şi destructura grupările teroriste şi de crimă organizate implicate’ în acest tip de trafic, subliniază secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, citat în comunicatul organizaţiei.

Totodată, în urma acestei vaste operaţiuni la nivelul continentului sud-american au fost confiscate numeroase arme contrafăcute, mai ales în Brazilia, dar şi 21 de tone de cocaină, marihuana şi precursori chimici, au fost distruse 27 de laboratoare de cocaină în Bolivia şi au fost salvate 33 de victime ale traficului de persoane.