IT&C, Stiri

Trafic de like-uri false pe Facebook pentru vedete, firme şi ministere

Obiectivul a fost atins prin realizarea unor „ferme de click-uri”

fb

Vedete, companii şi chiar Departamentul de Stat american au cumpărat „Like”-uri false pe Facebook, followers fictivi pe Twitter şi vizualizări falsificate pe YouTube de la o serie de „ferme de click-uri” aflate în afara apelor teritoriale americane.

Angajaţii de la aceste „ferme de click-uri” sunt plătiţi pentru a apăsa de multe ori pe zi butonul „Like” de pe Facebook, pentru a viziona videoclipuri pe YouTube şi pentru a redistribui anumite comentarii publicate pe Twitter cu scopul de „a umfla” cifrele care descriu traficul de pe reţelele de socializare. De când platforma Facebook a fost lansată în urmă cu 10 ani, utilizatorii acesteia au folosit-o pentru a-şi spori câştigurile financiare, pentru a-şi face mai mulţi prieteni, pentru a se lăuda cu drepturile obţinute sau cu victoriile lor pe plan profesional. În tot acest timp, companiile de „social media” au citat fără încetare nivelurile de angajare ale utilizatorilor pe aceste platforme pentru a-şi lăuda valoarea.

Însă o analiză realizată de Associated Press a descoperit existenţa unei pieţe globale a click-urilor false, aflată în creştere, pe care autorităţile din domeniul online încearcă să o îngrădească. Casele de discuri online şi companiile organizatoare de show-uri TV s-au folosit de posibilitatea de a face multe milioane de dolari prin „umflarea” cifrelor afiliate activităţilor lor de pe reţelele de socializare. Pentru doar o jumătate de cent pentru fiecare click, anumite site-uri monitorizează toate activităţile online – de la conexiunile pe LinkedIn care îi fac pe membrii acestei reţele să pară mai potriviţi pentru angajare şi până la rularea unor piese pe platforma Soundcloud pentru a trezi interesul anumitor case de discuri.

Dhaka, capitala statului Bangladesh, un oraş cu 7 milioane de locuitori din Asia de Sud, este un centru internaţional pentru „fermele de click-uri”. BuyPlusFollowers vinde calupuri cu 250 de adrese pe Google+ cu 12,95 dolari. InstagramEngine vinde seturi cu 1.000 de adrese pe Twitter cu 12 dolari. AuthenticHits vinde liste cu 1.000 de adrese de utilizatori pe SoundCloud cu 9 dolari.

 

 

blank