Echivalentul românesc al nopții de Halloween, și anume noaptea de Sfântul Andrei, vine cu multe tradiții și superstiții românești. Sfântul Andrei, sărbătorit pe 30 noiembrie, este considerat ocrotitor al românilor și primul apostol al lui Iisus Hristos. Dacă vrei să alungi spiritele rele, să aflii care îți va fi ursitul sau să descoperi dacă te așteaptă un viitor strălucitor, trebuie să pui în practică aceste obiceiuri:

– Dacă dorești să alungi spiritele rele, trebuie să pui usturoi în gospodărie, începând de la grajdurile animalelor până la praguri, geamuri, pe unde ar putea intra răul.
– În noaptea de Sfântul Andrei, gospodinele trebuie să întoarcă vasele și cănile cu gura în jos pentru a alunga spiritele rele din casă.
– Se spune că în ziua de Sfântul Andrei poți afla cum va fi viitorul tău, dacă vei pune grâu la încolțit. Astfel, o mână de grâu plantată într-un ghiveci îți poate dezvălui cum fi soarta ta. Dacă firele vor crește înalte și zdravene, cel care le-a plantat va fi norocos și sănătos în anul ce va urma.
-Fetele nemăritate își pot visa sortitul în noaptea de Sfântul Andrei, dacă își pun sub pernă un fir de busuioc.
-Pentru a afla cum arată ursitul, fetele trebuie să țină două lumânări aprinse în mâini și să privească într-un pahar cu apă în care a fost aruncată o verighetă sfințită.
– Un alt obicei pentru fetele care vor să afle cum arată ursitul, este ca la miezul nopții, să stea goale între două oglinzi, cu două lumânări aprinse în mână. Se spune că în acest fel, fetele vor putea vedea scene din viitorul lor în oglinda din spate, ba chiar pot descoperi chipul viitorului soț.
– Vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va fi iarna ce urmează, dacă vom avea o iarnă blândă sau grea.