Actualitate, Sport, Stiri

Torţa Jocurilor Olimpice de la Soci, a fost purtată pentru prima dată în istorie în spaţiu!

O navetă rusească de tip Soiuz a decolat azi dimineaţa din stepele Kazahstanului, cu trei astronauţi şi torţa olimpică la bord, pentru o escală în spaţiu, prima dată în istorie, potrivit unor imagini transmise de televiziunile ruseşti.

flacara_olimpica_b780ec3537

Astronauţii Mihail Tiurin, Rick Mastracchio şi Koichi Wakata au decolat la ora 4.14 GMT (6.14, ora României) de pe cosmodromul rus de la Baikonur, la bordul unei navete de tip Soiuz inscripţionate cu simbolul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci (în sudul Rusiei) care se vor desfăşura în perioada 7-24 februarie 2014 – Sochi2014.ru – şi cele cinci inele olimpice.

„Flacăra olimpică este un simbol al păcii şi sunt foarte mulţumit să îndeplinesc o asemenea misiune”, a declarat cosmonautul rus Mihail Turin, care va fi și comandant de bord, cu puţin înainte de decolare.

La bordul navetei Soiuz de tip TMA-11M şi apoi pe ISS, au fost luate măsuri de precauţie. Astfel, flacăra va fi stinsă, în mod excepţional, în timpul călătoriei în spaţiu, din motive de securitate.

„Cei trei membri ai echipajului se vor alătura celorlalţi şase cosmonauţi aflaţi deja pe ISS. Staţia va fi ocupată timp de o săptămână de nouă persoane, pentru prima dată din octombrie 2009”, potrivit NASA.

blank