Topul miliardarilor
Economic

Topul miliardarilor la nivel mondial. Țara care deține supremația, chiar dacă a avut un an prost

Topul miliardarilor la nivel mondial. China se află în continuare în fruntea listei globale a Institutului de Cercetare Hurun cu 814 miliardari, urmată de Statele Unite cu 800 de miliardari și India cu 271.

Topul miliardarilor. Mumbai este acum capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari. Este pentru prima dată când cel mai populat oraș din India ocupă primul loc în Asia. Pe primul loc în topul orașelor bogate la nivel mondial în 2024 se află New York (119), urmat de Londra (97).

În Asia, Mumbai – capitala financiară a Indiei – a trecut în față cu 92 de miliardari, potrivit Hurun. Urmează îndeaproape Beijing (91) și Shanghai (87). În prezent există 3.279 de miliardari la nivel global, o creștere de 5% față de 2023, se arată în raport.

Potrivit clasamentului pe țări, China este în continuare în fruntea listei cu 814 miliardari, chiar dacă țara a pierdut 155 de miliardari față de anul trecut. Statele Unite se află pe locul al doilea, cu 800 de miliardari, în timp ce India se află pe locul al treilea, cu 271.

Institutului de Cercetare Hurun: China a avut un an prost

„Crearea de bogăție în China a trecut prin schimbări profunde în ultimii ani, iar averea miliardarilor din domeniul imobiliar și al energiilor regenerabile a scăzut”, se arată în raport.

Chinezul Zhong Shanshan, fondator și președinte al gigantului de apă îmbuteliată Nongfu Spring, și-a păstrat locul de cea mai bogată persoană din China. Colin Huang, fondatorul Pinduoduo, jucător de comerț electronic, a sărit în fața directorului general al Tencent, Ma Huateng, și a smuls locul al doilea în acest an.

SUA – care a adăugat 109 miliardari în 2023 – are cu doar 14 miliardari mai puțin decât China, potrivit Hurun. În topul miliardarilor vine pe locul doi.

Topul miliardarilor la nivel mondial.

Inteligența artificială a fost un factor semnificativ pentru creșterea numărului de bogați în SUA

„În timp ce (CEO-ul Nvidia) Jensen Huang a acaparat multe dintre titluri, deoarece Nvidia a depășit pragul de 2.000 de miliarde de dolari, catapultându-l astfel în Hurun Top 30, miliardarii din spatele Microsoft, Google, Amazon, Oracle și Meta au înregistrat creșteri semnificative ale averii lor, deoarece investitorii au pariat pe valoarea generată de inteligența artificială”, arată analiza Hurun.

Indicele miliardarilor realizat de Bloomberg a arătat că fondatorul Amazon, Jeff Bezos, și directorul general al Tesla, Elon Musk, sunt primii doi miliardari din SUA, cu o avere netă de 201 miliarde de dolari și, respectiv, 190 de miliarde de dolari.

Taylor Swift se regăsește în topul miliardarilor

Taylor Swift s-a alăturat listei Hurun Research cu o avere netă de 1,2 miliarde de dolari, după ce și-a început turneul Eras Tour, care a bătut recorduri, în martie 2023, având până acum concerte în SUA, America de Sud, Australia, Singapore și Japonia.

„Mai mult de jumătate din averea ei provine din drepturi de autor și turnee, inclusiv 190 de milioane de dolari din prima etapă a turneului Eras și 35 de milioane de dolari din filmul concertului său. Restul este susținut de valoarea catalogului ei muzical, în special după ce primele ei șase albume au fost vândute către Shamrock Capital pentru 300 de milioane de dolari în 2020”, se arată în raport.

După SUA, India a avut a doua cea mai mare creștere, cu 84 de noi membri pe lista celor mai bogați
Națiunea din Asia de Sud este acum economia cu cea mai rapidă creștere din lume, după ce produsul intern brut a crescut cu 8,4% în perioada octombrie-decembrie.

În decembrie, piața bursieră din India a depășit-o pe cea din Hong Kong și a devenit a șaptea cea mai mare din lume. În prezent, aceasta este evaluată la peste 4.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Refinitiv.

Președintele Reliance Industries din India, Mukesh Ambani, continuă să fie cea mai bogată persoană din Asia și a 11-a cea mai bogată din lume, cu o avere netă totală de 110 miliarde de dolari, potrivit indicelui Bloomberg.

În ianuarie, Gautam Adani, fondator și președinte al grupului Adani, l-a depășit pentru scurt timp pe Ambani, dar acum se află la trei locuri în urmă, cu o avere netă de 97,9 miliarde de dolari, potrivit nbcnews.com.

blank