bogaţi
Actualitate

Topul celor mai bogaţi oameni din lume în 2023. Cine conduce clasamentul

Bogaţii nu au sărăcit în acest an, nici după ce au pierdut sume exorbitante. Topul celor mai bogaţi oameni din lume, conform datelor Forbes, este condus de un personaj extrem de cunoscut.

După ce în urmă cu doi ani se puteau lăuda cu sume de bani record câștigate, cei mai bogaţi oameni ai planetei au pierdut, anul trecut, un total de 10 trilioane de dolari.

Șocurile de pe burse, ratele ridicate ale dobânzilor, criza energetică și incertitudinea economică au contribuit toate la această scădere a averilor, scrie Visual Capitalist.

Unii dintre miliardarii lumii au prosperat chiar în acest mediu, câștigând și mai mulți bani, în ciuda presiunilor inflaționiste. Iată cum arată topul celor mai bogați oameni din lume în 2023.

Bernard Arnault, cel mai bogat om din lume

Cea mai bogată persoană din lume este francezul Bernard Arnault, directorul executiv al LVMH, cu o avere de 202 miliarde dolari. Conglomeratul de mărci de lux deține Louis Vuitton, Chanel și Tiffany. LVMH a fost înființat în 1985, când Arnault a încheiat primul său acord major, achiziționând Christian Dior, o firmă care se lupta cu falimentul.

Elon Musk, a doua cea mai bogată persoană din lume, are o avere netă de 191 de miliarde de dolari. În octombrie, Musk a preluat Twitter printr-o afacere de 44 de miliarde de dolari, care a atras critici din partea investitorilor. Averea lui Musk este cu aproximativ 13% mai mică decât în ​​martie anul trecut.

Al treilea cel mai bogat om din lume este Jeff Bezos, fondatorul Amazon, cu o avere de 117 miliarde de dolari urmat de Larry Ellison, președintele Oracle, care are o avere de 113 miliarde de dolari. Acesta deține 98% din insula hawaiană Lanai, pe care a cumparat-o în 2012 pentru 300 de milioane de dolari.

Warren Buffett, pe locul 5, printe bogaţi lumi urmat de Bill Gates

Warren Buffett se află pe locul 5, cu o avere de 106 miliarde dolari. Berkshire Hathaway a raportat profituri operaționale record. Compania sa a depășit indicele S&P 500 cu aproximativ 22% în 2022.

Bill Gates a coborât pe locul 6, averea co-fondatorului Microsoft ajungând la 105 miliarde de dolari, mai mică cu 19% față de anul trecut. Pe locurile 7 și 8 se regăsesc Carlos Slim (90 de miliarde de dolari) și Mukesh Ambani (84 miliarde de dolari).

Top 10 este completat de Steve Ballmer, fostul director al companiei Microsoft, cu o avere de 81 miliarde de dolari și Françoise Bettencourt Meyers și familia L’Oréal – 79 miliarde dolari

Cum s-au schimbat averile celor mai bogaţi oameni din lume

Pe fondul unei situații economice complexe, averile miliardarilor s-au modificat în ultimul an. Din martie 2022, doar patru dintre primii 10 cei mai bogați din lume și-au văzut averile crescând.

Doi dintre aceștia sunt magnați europeni, în timp ce Carlos Slim Helu conduce cea mai mare firmă de telecomunicații din America Latină. În urmă cu un deceniu, Slim era cea mai bogată persoană de pe planetă.

În schimb, Jeff Bezos și-a văzut averea scăzând cu 32% ( 54 de miliarde de dolari) cea mai mare cădere în topul celor mai bogați. Amazon a înregistrat o pierdere netă de 2,7 miliarde de dolari pentru întregul an 2022. Per ansamblu, pe măsură ce sectorul tehnologic a înregistrat profituri sumbre pe tot parcursul anului, primii 10 miliardari din domeniul tehnologiei au pierdut aproape 500 de miliarde de dolari.

Poate cea mai frapantă știre este cea legată de Gautam Adani. Acţiunile companiilor listate la bursă legate de grupul indian Adani Group au pierdut 9,4 miliarde de dolari din valoare după ce short seller-ul Hindenburg Research a publicat un raport care viza conglomeratul controlat de magnatul miliardar Gautam Adani.

Iată cum arată topul celor mai bogați oameni din lume
1 Bernard Arnault și familia LVMH – avere de 202 miliarde dolari

2 Elon Musk Tesla, SpaceX – avere de 191 miliarde dolari

3 Jeff Bezos Amazon – avere de 117 miliarde dolari

4 Larry Ellison Oracle 113 miliarde dolari

5 Warren Buffett Berkshire Hathaway- 106 miliarde dolari

6 Bill Gates Microsoft – 105 miliarde dolari

7 Carlos Slim Helu și familia Telecom 90 miliarde dolari

8 Mukesh Ambani – 84 miliarde dolari

9 Steve Ballmer Microsoft – 81 miliarde dolari

10 Françoise Bettencourt Meyers și familia L’Oréal – 79 miliarde dolari

blank