Politic

TOLONTAN: ELENA UDREA A FOST CENZORUL PRESEI!

Elena-Udrea--gest-exagerat-in-fata-politistilor--Uite-ce-a-facut-blonda-din-politica-„În dosarul Gala Bute, apar mailuri care arată cum oamenii Elenei Udrea ajunseseră la cereri tot mai îndrăznețe de cenzură la adresa presei. Dar aproape toate actele de cenzură se referă la companiile media aflate în insolvență. Distrugerea unei piețe este o problemă de sistem. Redăm doar un singur episod, care vorbește despre cum reacționează angajații cînd le e malformată profesia. E vorba de ziariști în acest caz. Pe 10 aprilie 2012, Ziarul Financiar publică un articol titrat ”Elena Udrea i-a vândut un apartament de 240.000 de euro fondatorului Universităţii Spiru Haret”. Supărat, Tudor Breazu, secretarul personal al Elenei Udrea, îi cere Mariei Apostol, PR la ProTV, ca articolul să dispară de pe siteul ZF. ”Rezolvat”, îi răspunde Maria Apostol” Și articolul iese. Dacă-l cauți acum, obții răspunsul: ”Eroare 404. Pagina solicitată nu există pe server.

Probabil nervoși că li s-a cerut să elimine articolul, cei de la ZF s-au consolat cu articolul din Gândul. Care l-a publicat. Ca și la medici sau la pompieri, dacă nu poți tu, îi spui sau îi pasezi alctuiva sarcina să înfrunte sistemul”, dezvăluie Cătălin Tolontan, continuând:

„Pe cai mari, cenzorii Elenei Udrea ridică tot mai mult miza. Pe 12 martie 2012, ei cer eliminarea unui alt articol. ”Iese imediat”, spune Maria Apostol. Breazu nu e mulțumit. El insistă: ”Plus articolul de la Elena la Angela”. Și continuă: ”Revenim la discuția veche că ar trebui să nu reparăm după ce a apărut ci să fim prezenți un pic mai frumos”. Tudor Breazu îi cere Mariei Apostol să nu mai apară materiale negative despre Udrea. ”A apărut doar unul, aici nu e nimic de reparat. Ăla cu Elena și Angela va ieși. E ok?”, îi răspunde Maria Apostol. Învățați că sistemul a cedat, deși oamenii rezistau cît puteau, cenzorii merg și mai departe cu pretențiile. Cea mai aberantă cerere acum urmează.

Pe 1 iunie 2012, la 8:49 PM, Tudor Breazu îi scrie Mariei Apostol despre un articol publicat tot de ZF în care se arăta că ”Prinţul Charles participă la promovarea turismului în Carpaţii româneşti”. Titlul e al unui articol din Mediafax, preluat de ZF și cam de toată presa. Care era ideea articolului? Se schimbase guvernul și noul ministru al turismului, Eduard Hellvig, se întîlnise cu prințul Charles. Ce-i cere Breazu Mariei Apostol referitor la articol? ”Crezi că ar putea fi modificat? În sensul că EU a fost prima care s-a gîndit la asta, că a avut chiar o întîlnire cu prințul pe acest subiect?”. Îmi imaginez ce-a fost la gura PR-ului ProTV sau în redacția ZF, dacă cererea a ajuns acolo. Tam-nesam, Udrea cerea să se pomenească și de ea! Articolul din ZF a rămas neschimbat. Era deja prea mult. Și, în acest caz, oamenii nu mai suportau sistemul.

Povestea nu se termină aici.

Pentru că, sistemul fiind mai puternic decît oamenii, el cîștigă prin modificarea știrii la B1TV, unde apare exact așa cum dorea Breazu, cu următorul text: ”Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Guvernul elaborează o strategie împreună cu Prințul Charles, fiul suveranei Marii Britanii, cu scopul de a promova turismul în Carpați. Colaborarea Ministerului Turismului cu Prinţul Charles a început însă încă de anul trecut, atunci când fostul ministru Elena Udrea s-a întâlnit cu Prințul de Wales la reședința sa oficială de la Londra. Cu această ocazie, Elena Udrea a discutat pentru prima oară cu prinţul despre planurile de promovare a turismului românesc”.

De această dată, Ziarul Financiar n-a modificat articolul în favoarea Elenei Udrea, dar a făcut-o B1TV. Pompierii, jurnaliștii și medicii sînt oameni. Politicienii și preoții sînt oameni. Oameni imperfecți, ca noi toți. Singurele care-i pot apăra sînt regulile și instituțiile”, sunt dezvăluirile incredibile ale jurnalistului.

blank