Actualitate, Featured

Tolontan critica Recorder pentru ca a dat documente autoritatilor

Jurnalistul Cătălin Tolontan critică dur decizia Recorder de a furniza documente autorităților în cazul anchetei privind preotul cu zeci de contracte prin PNDL.

„Reporterii Recorder au predat autorităților documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice”. Asta scrie în articolul în care Recorder anunță că DNA a deschis un dosar, în urma excelentei lor investigații despre un preot-afacerist, conectat la o serie de primari.

Cu tot respectul pentru munca Recorder, cu bucuria că am fost printre primii lor donatori și i-am sprijinit în câte feluri am putut, și o voi face în continuare, asta e treaba presei? Să colaboreze cu autoritățile penale oferindu-le documente?!

Ca să rămână o putere independentă, presa trebuie să-și respecte normele. Printre aceste reguli se numără și faptul că atunci când un om vorbește cu jurnaliștii, el nu vorbește cu poliția, cu procurorii sau cu serviciile secrete.

Dacă ar fi vrut să discute cu autoritățile statului, omul s-ar fi dus la ele. Cum alege să discute cu presa, înseamnă că are dreptul să-i respectăm opțiunea. La fel se întâmplă cu documentele în posesia cărora intrăm când ne documentăm.

Fie că vin de la surse private sau din surse publice, ele sunt rodul muncii presei. Și sunt dedicate publicului, nu procurorilor. Nu suntem ajutori de procurori sau de polițiști judiciari. Dacă vor să aibă documentarea, autoritățile trebuie să găsească ele însele documentele”, scrie Cătălin Tolontan pe blogul său.