Culinar

Tocăniţă multicoloră

Tocăniţă multicoloră

blankIngrediente: 1-1,5 kg carne (după preferinţe, de porc sau pui), 4-5 cepe, de preferat roşii, 1 gogoşar, 1 ardei gras verde, 3-4 ciuperci, 2 morcovi, 3-4 roşii sau suc de roşii, o jumătate de ţelină, 1 kg cartofi, 3 ouă, o jumătate de cană de făină.

Mod de preparare: Se înăbuşă carnea tăiată cubuleţe mici, după care se adaugă ceapa amestecându-se încontinuu până când devine aurie. Morcovii, ardeiul gras, gogoşarul, ţelina şi ciupercile se taie rondele sau cubuleţe, după preferinţă, şi se pun în cratiţă peste carne şi ceapă. Se lasă să dea în câteva clocote supraveghind să nu se lipească, apoi se pun şi roşiile curăţate de coajă şi mărunţite sau sucul de roşii (plus o jumătate de cană de apă) şi se lasă la fiert până se pătrund legumele. Atenţie să nu se fiarbă în exces, să nu se zdrobească. Pe cât posibil, să îşi păstreze forma, pentru un aspect frumos al mâncării. Când încă nu s-au fiert de tot legumele, se pun şi cartofii tăiaţi şi ei cubuleţe. După ce au fiert, pentru un plus de plăcere, se face din ouă şi făină un amestec nu prea tare, care se pune cu linguriţa în sos după ce s-a adăugat o jumătate de cană de apă rece. Apa rece se pune pentru ca mâncarea să se oprească din fiert, altfel micile găluşte vor fi neuniforme, cu găurele, iar aspectul mâncării va avea de suferit. Se sărează şi se condimentează după preferinţe, piperul, boiaua şi oregano fiind totuşi bine-venite. După ce mâncarea este gata, iar sosul a scăzut suficient, se adaugă verdeaţă după gust: mărar sau pătrunjel sau, de ce nu, chiar ambele, câte o legătură.

Dacă se pune lângă şi un pui de mămăligă, efectul este de necontestat, dar şi numărul de calorii. Cum unele persoane nu au de ce să îşi facă probleme din cauza caloriilor, nu putem decât să le urăm “Poftă bună”.

 

www.expresspress.ro

blank