Actualitate

Toader Mugur Mihai, primarul sectorului 2 promite noi locuri de parcare

Actualul primar al Sectorului 2 Toader Mugur Mihai a acordat un amplu interviu pentru site-ul Express Press și a vorbit despre situația locurilor de parcare din sector, situația grădinițelor și școlilor, dar și despre situația blocurilor în curs de reabilitare.

1. Ce soluții aveţi pentru înfiinţarea de noi locuri de parcare pentru locuitorii sectorului 2?
In sectorul 2, am demarat de curând un proiect si am emis certificatul de urbanism pentru o parcare subterană cu 138 de locuri în zona Iancului. O parcare supraetajată este prevăzută în bugetul pe anul acesta în zona Ziduri Moşi din sectorul 2. Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că are intenţia să construiască in viitorul apropiat, pe teritoriul sectorului 2, o parcare supraterană de tip park & ride la Cora Pantelimon cu o capacitate de 420 de locuri.

2. Aveţi în plan dezvoltarea programului After-school?
Pentru anul scolar 2016 – 2017, identificam noi oportunitati de dezvoltare a programelor a after-school. In prezent sunt deschise mai multe after – school-uri care funcţionează foarte bine, venind astfel însprijinul părinţilor şi elevilor din sectorul 2. Acestea functioneaza in următoarele locaţii:
 Complexul pentru Activităţi Recreative şi Educaţie “SfântulPantelimon” (Şoseaua Pantelimon numărul 301);
 Centrul pentru Activităţi Socio Educative pentru Elevi “Sfânta Maria”(strada Oituz numărul 9);
 şcoala gimnaziala numărul 4 (Strada Herta numărul 14);
 şcoala gimnaziala numărul 25 (Strada Silviei numărul 54);
 şcoala gimnaziala numărul 62 (Strada Potârnichii, numărul 3);
 şcoala gimnaziala “Petre Ghelmez” (Strada Pescăruşului numărul 124);
 şcoala gimnaziala “Maica Domnului” (strada Ion Maiorescu numărul 32).

3. Primăria Sectorului 2 va continua construirea de noi săli de sport pentru elevi?
Avem deja în plan construcția de noi săli de sport la şcolile gimnaziale numerele: 4, 28, 51, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” şi la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”. Primăria Sectorului va continua programul de construire a sălilor de sport la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat care nu deţin asemenea dotări si care au teren unde se poate construi săli de sport.

4. Care este stadiul programului de reabilitare termică a blocurilor?
Primăria Sectorului 2 va continua susţinut programul de reabilitare termică a blocurilor din sectorul 2. Dorim să finalizez programul multianual de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe şi ulterior extinderea acestui program la case. In prezent, sunt finalizate sau în lucru un număr de 1000 de blocuri dintr-un total de 1715 înscrise în program. Pentru restul de 715 blocuri vom demara anul acesta procedura pentru achiziţionarea serviciilor de audit energetic, expertiză tehnică şi proiectare, urmând ca după efectuarea acestor proceduri să lansam achiziţia de execuţie lucrări. Imi propun ca acest program să fie finalizat în următorii 4 ani.

5. Veţi face schimbări în cadrul echipei de conducere a Primariei Sectorului 2? (Și aici mă refer la directori)
Am avut deja, o serie de întâlniri cu toţi conducătorii de direcţii şi instituţii subordonate, pentru stabilirea în detaliu a priorităţilor şi a modului de lucru. In cadrul sedintei, am explicat destul de clar, faptul ca, toata lumea trebuie sa lucreze in beneficiul cetatenilor din sectorul 2. Va asigur de faptul ca, atat directorii actualii, cat si cei viitori, vor respecta legislatia in vigoare. Cine nu intelege aceste lucruri, nu va fi in echipa mea.

6. Veti merge pe teren pentru verificarea stadiului lucrărilor de investiţii a Primăriei Sectorului 2?
In calitate de viceprimar, deoarece eram responsabil pentru reabilitarea blocurilor, am făcut o serie de vizite în zonele de lucru. Acum, in calitatea de Primar, merg in toate zonele in care Primaria Sectorului 2 deruleaza investitii, pentru a vedea cat mai exact, stadiul de derulare a proiectelor. Totodata, imi doresc sa am intalniri pe strada, in fiecare saptamana cu cetatenii sectorului 2. Astfel, pot sa cunosc problemele cu care se confrunta cetatenii, sa le ascult parerile si propunerile lor.

7. Mai sunt cartiere sărace în sectorul 2?
Un cartier cu o structură mai aparte din acest punct de vedere este Steaua Roşie – Petricani. Lipsit de reţele edilitare, imediat după revoluţie cartierul s-a dovedit o variantă ieftină pentru cei care doreau să îşi construiască o casă. Astfel, în această zonă s-a concentrat o populaţie slab şcolarizată, cu un grad scăzut de ocupare a forţei de muncă şi care nu avea acces la facilităţile edilitare. Prin trei proiecte succesive Administraţia Locală Sector 2 a contribuit la reducerea decalajului faţă de alte cartiere. În anul 2012 s-au finalizat lucrările de introducere a reţelelor edilitare de apă şi canalizare din această zonă. Ulterior, în anul 2015 au fost asfaltate toate cele 29 de străzi din acest cartier. De asemenea, în anul 2016 a fost finalizat proiectul „Sistem de monitorizare video pentru creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în zona Plumbuita – Steaua Roșie – Petricani”. În paralel cu introducerea facilităţilor comunale, Administraţia Locală Sector 2 a asigurat cetăţenilor din cartierul Steaua Roşie – Petricani accesul la serviciile sociale. Evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 2 relevă un număr mare de familii asistate social, semn al unui risc crescut de excluziune socială. Deasemenea, în acest cartier trăiesc 101 persoane cu handicap, din care 93 persoane adulte şi 8 copii.

8. Există încă strazi cu pamant in sectorul 2?
Sectorul 2 este singurul sector din Capitală care are toate străzile asfaltate şi cu reţele edilitare de apă şi canalizare. Trebuie sa mentionez faptul ca, mai sunt cateva capete de strazi sau intrari, la care este in curs de stabilire regimul juridic al terenului. Dupa aceea, cele care vor apartine domeniului public, vor fi introduse in programul de modernizare la nivel de asfalt si de utilitati.

9. Va continua Primăria Sectorului 2 să acceseze fonduri europene?
Exista proiecte complexe pentru obţinerea de finanţări prin POR2014 – 2020 Axa prioritara 10 în vederea realizării reabilitării termice aclădirilor şi implementarea unor instalaţii de produs curent electric prin transformarea energiei solare regenerabile cu ajutorul panourilor fotovoltaice la patru unităţi de învăţământ la care se adaugă şi următoarele operaţiuni, în funcţie de specificul fiecăreia:
Colegiul National „George Coşbuc” – consolidare şi reabilitare acoperiş;
Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” – modernizare;
Şcoala gimnazială numărul 56 – extinderea clădirii;
Şcoala gimnazială numărul 10 – extinderea clădirii.
Tot cu ajutorul fondurilor europene vom reabilita, dota şi moderniza Parcul Sticlăriei pe care l-am câştigat după ani de procese.

10. Veti tine audiențepersonal?
In mandatul de viceprimar, am participat personal la audienţe. După depunerea jurământului de Primar, voi continua să ţin audienţele săptămânale cu cetăţenii sectorului 2, pentru a-i sprijini în rezolvarea problemelor.

DSC_0202

blank