Tinerii sunt cei mai afectati de noua tulpină a COVID-19 care a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie se transmite mult mai repede decât alte variante ale virusului și afectează o proporție mai mare de persoane cu vârsta sub 20 de ani, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință de la Imperial College London, Universitatea din Edinburgh, Public Health England, Wellcome Sanger Institute, Universitatea din Birmingham și cercetătorii de la COVID-19 Genomics UK Consortium, anunță CNN.

Tinerii sub 20 de ani sunt cei mai afectați „Există un consens între toate analizele că VOC (noua variantă a COVID) are un avantaj substanțial de transmitere”, au constatat cercetătorii studiului.

De asemenea, oamenii de știință au adăugat că diferența dintre numărul de reproducere al noii variante, în comparație cu alte variante ale virusului, este în prezent între 1,4 și 1,8.

Tinerii, cei mai afectați de noua tulpina COVID, descoperită în Marea Britanie

Aceste analize au informat planificarea guvernului britanic în ultimele săptămâni și arată că noua variantă de COVID, B.1.1.7, are o transmisibilitate substanțial mai mare decât virusurile anterioare SARS-CoV-2 care circulă în Marea Britanie”, a spus profesorul Neil Ferguson de la Imperial College London.

Cu toate astea, studiul relevă că deși persoanele cu vârsta sub 20 de ani reprezintă o proporție mai mare de cazuri din noua variantă a virusului, este prea devreme pentru a determina motivul.

Deoarece noua variantă este mai ușor transmisibilă, va fi mai dificil de controlat, potrivit lui Ferguson, care a subliniat că utilizarea vaccinurilor trebuie să se facă cât mai repede posibil. Marea Britanie va începe luni să utilizeze vaccinul de la Oxford / AstraZeneca, care a fost autorizat miercuri.

Medicul Imbri avertizează: „Noua tulpină de COVID este aproapie de noi. Să nu ne așteptăm acum ca în mai, iunie să fim liberi”.
Medicul Emilian Imbri, managerul spitalului „Victor Babeș” din București, a declarat, marți, la TVR, că noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie este cu siguranță aproape de România, motivând că „nu a fost stopată clar și foarte sigur circulația persoanelor”, explică medicul.

„Să nu ne așteptăm acum ca în mai, iunie să fim liberi. Pentru că vaccinarea se întinde pe o perioadă destul de mare de timp, se speră probabil că un procent de 60 -70%, 80% să spunem din populația țării ar fi minunat, ar putea să fie vaccinată până spre sfârșitul anului, adică până în septembrie-noiembrie. (…) O scădere a numărului de îmbolnăviri nu o să vedem foarte repede și, din acest motiv, sunt cu masca aici și voi
purta încă masca, poate că tot timpul în acest an”, a declarat Emilian Imbri.