Actualitate, Stiri

În tinereţe, Patriarhul României a gustat şi din plăcerile vieţii

Iată-l pus pe şotii, în blugi şi cu şapcă!

daniel_2_01_e84c0cdeb0

 Patriarhul Daniel a ajuns capul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), după mai bine de 26 de ani de viaţă monahală. Înainte să îmbrace însă straiele bisericeşti, părintele se pare că a făcut parte din „generaţia în blugi”.

patrarhul_daniel_blugi_5d31d96e6f_90261300_fe2a00c9aa

Într-una dintre imaginile de arhivă prezentate de toată presa în urmă cu mai mulţi ani, Daniel a fost imortalizat în tinereţe, înainte să îmbrace hainele monahale şi să devină capul Bisericii Ortodoxe Române. Într-o pereche de blugi, cu o jachetă subţire şi o bască pe cap a la Che Guevara, părintele apare într-o fotografie, la munte, într-o ipostază cum puţini şi l-ar fi închipuit.

În alte imagini, Patriarhul apare în straiele monahale, cu părul negru, dar mult mai scurt, şi cu barbă, în compania fostului Patriarh, Teoctist.

patriarh-5_d0d6cca893

Patriarhul României a fost hirotonit episcop la 4 martie 1990, în Duminica Ortodoxiei, în Catedrala Mitropolitană din Timişoara de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Sute de timişoreni, clerici şi mireni, au participat la hirotonia întru arhiereu a Preafericirii Sale.

Hirotonia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca arhiereu s-a făcut în urma alegerii Sale de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”. A desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară, culturală și social-filantropică în perioada 1990-2008, în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La 12 septembrie 2007 Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales în funcția de Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Munteniei și Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Locțiitor al Tronului Cezareei Capadociei.

Prin voia şi binecuvântarea Bunului Dumnezeu, în ziua de 30 septembrie 2007, în Catedrala Patriarhală din Bucureşti era întronizat Părintele Patriarh Daniel, al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, conform biografiei prezentate pe site-ul Patriarhiei.

 

blank