Prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a participat, luni, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la evenimentul la care Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) i-a acordat înalta distincţie de Doctor Honoris Causa.

Cu ocazia acordării înaltului titlu, oficialul Timmermans a făcut o serie de declarații catalogate, deja, în mediul online, drept halucinante. Olandezul a spus că nu a crezut că România poate intra în UE, iar ceea ce a stârnit un val de revoltă este comparația făcută între Ucraina și țara noastră.

”Integrarea europeană a făcut atât de multe lucruri în ultimii 20 de ani. Avantajul de a fi în poziția mea, de a avea traiectoria mea publică (…) este că vă pot spune că am văzut România cu ochii mei şi era complet diferită la sfârșitul anilor 1980 și la începutul anilor 1990. Dacă îmi spuneați atunci că România va fi un stat membru al Uniunii Europene în 2007, v-aş fi spus că trebuia să ne internăm într-un spital de boli mintale. Dar poporul român a făcut acest lucru posibil. Și restul Uniunii Europene a făcut acest lucru posibil. A fost un eveniment istoric. Nu este niciun dubiu în mintea mea că, dacă nu făceați acest pas istoric, ceea ce Putin face acum în Ucraina ar fi făcut și în România. Pentru mine, aceasta este o problemă fundamentală.”, a declarat Frans Timmermans în discursul susținut cu ocazia preluării distincției.

Citeste si...
Premierul Ludovic Orban susține că 83% dintre români vor vacanțe în țară