Prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans a catalogat, joi, antisemitismul ca fiind „un virus care ne ucide”, precizând că se angajează în a veni cu niște propuneri pentru combaterea antisemitismului în Europa.

„Mă găseam la Auschwitz și am parcurs distanța aceea, în ianuarie, pe frig. De pe peron unii oameni erau descărcați până la locul unde un ofițer SS urma să le spună dacă urmau să trăiască sau să moară. Au parcurs apoi pe acel drum unde erau gazați. Nicio carte și niciun film și poveste spusă nu poate reda momentul în care că mii de femei copii și bărbați din Europa au mers pe acel drum, oameni care nu aveau nicio vină în afară de a fi evrei și mulți și-au găsit moarte. Am simțit că acest lucru este unul inimaginabil. Pentru cei tineri pare ceva care nu se poate întâmpla niciodată. De aceea trebuie să ne asigurăm că aceste lucruri nu pot fi uitate”, a declarat, joi, Frans Timmermans, în cadrul conferinței „Lupta împotriva antisemitismului”, organizată de România la Bruxelles, conform Mediafax.

Oficialul european a adăugat că trebuie să ne întrebăm cum a început totul și cum a fost posibil ca oamenii să fie exterminați din cauza identității, precizând că antisemitismul este o boală europeană care sporește atunci când se dă vina pe diverse probleme ale oamenilor.

„Cred că trebuie să ne punem această întrebare, cum e posibil ca oamenilor să nu li se respecte niciun fel de drept din cauza identității lor și să fie exterminați. Cum poate o societate europeană să ajungă la așa ceva? Cum a început totul? Nu a început direct cu violență, ci cu mici expresii ale urei, șușotit totul. Hitler nu a avut nevoie decât de câțiva ani pentru a decreta că evreii nu mai aveau niciun drept și niciun fel de proprietăți. I-au trebuit 5 ani să le spună germanilor că evreii erau niște amenințări la adresa omenirii. Această pata întunecată și persistentă nu este înlăturată. Ea crește atunci când se dă vina pe diverse probleme ale oamenilor. E o boală europeană”, a completat Timmermans.

Citeste si...
Fuego a plecat să aline inimile românilor de peste ocean

Acesta a mai anunțat că își ia angajamentul de a venit cu propuneri concrete pentru combaterea antisemitismului și a formei sale mai noi, antisionismul, în Europa.

„Legile, drepturile sunt importante în respectarea statului de drept. Antisemitismul este un virus care ne ucide. Mă angajez să vin cu propuneri concrete pentru combaterea asntisemitismului în Europa. Nu îmi imaginez europa fără comunitatea evreiască. Există două tipuri antisemitismul și antisionism, forma mai recentă care duce la frica pe care o resimt mulți în Europa. La asta se gândesc unii pentru că le e teamă de viitorul în Europa. Să ne asigurăm că asta nu se va întâmpla”, a conchis prim-vicepreședintele CE.

La rândul ei, Viorica Dăncilă a declarat, joi, că Europa valorilor comune înseamnă combaterea rasismului, a intoleranței, antisemismului și a discursului bazat pe ură. Premierul a precizat că România își propune că contribuie la păstrarea memoriei Holocaustului.

România a devenit astăzi un model regional în combaterea antisemitismului şi xenofobiei şi, totodată, un model în ceea ce priveşte educaţia şi măsurile pentru păstrarea memoriei Holocaustului, a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă, joi, în deschiderea conferinţei „Lupta împotriva antisemitismului: o abordare comună pentru o mai bună protejare a comunităţilor evreieşti din Europa – de la practici la acţiuni”, organizată de România, în contextul deţinerii preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

Premierul se află în perioada 6-7 februarie la Bruxelles unde va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.