Pericolul ascuns în noua formulă adoptată de fumători

  tigara (2)

Tigara electronica este considerata de multi fumatori un mijloc eficient de renuntare la tigaretele clasice. Totusi, sunt multi care spun ca e-tigara prezinta un pericol la care nu te-ai fi gandit. Irlandezii de la Joe.ie au incercat sa explice insa exact riscurile si beneficiile la care se expun cei care schimba tigaretele “clasice” pentru cele electronice.

Tot mai multi oameni tind sa renunte la tigarile cu tutun pentru cele electronice. Iata cateva dintre lucrurile prezentate de site-ul irlandez.

Tigara Electronica sau E-tigara este creata cu ajutorul unei tehnologii automatizate foarte hotaratoare cu un control microelectronic. Seamana ca si concept cu o tigara, cu toate ca nu are in componenta gudron sau monoxid de carbon. Emana un abur asemanator cu fumul de tigara, dar nu exista material de poluare. Nu necesita combustie sau foc pentru a o fuma, as. astfel ca daunele provocate de gudron sunt inexistente. De fapt, poti fuma sanatos, fara a polua mediul inconjurator. Tigara electronica este compusa dintr-un invelis din otel inoxidabil, baterie lithium ion, un circuit microelectronic, un atomizor si un indicator luminos la capatul tigarii electronice.

Avantaje: Fara haine care miros a fum si fara respiratie urat mirositoare; Fara dinti cu pete; Fara stanjeneala sociala; Fara fumat pasiv; Poate fi savurata oriunde; Fara monoxid de carbon; Fara poluare; Fara flacara; Fara gudron.

Dezavantaje: Orice activitate ce implica fumatul este mai nociva decat daca nu am fuma deloc. Alt dezavantaj este dat si de banii cheltuiti, aceste tigari fiind si ele destul de scumpe. De altfel, multi incep cu tigari electronice mai ieftine, dar ajung sa dea mult mai multi bani pe altele mai “performante”.

Un alt dezavantaj este ca tigara electronica inca nu a fost aprobata ca fiind un mijloc sigur de a renunta la fumat. Chiar daca pentru multi reprezinta “salvarea”, sunt inca multe voci care spun ca aceasta nu te scapa de viciu. De asemenea, studiile au fost efectuate deocamdata doar pe termen scurt, ceea ce inseamna ca nu se stiu efectele pe termen lung.

Alte dezavantaje ar fi date de incarcarea bateriilor, de faptul ca acestea te pot “lasa” in cel mai prost moment, ceea ce ar putea face sa ceri o tigara cuiva sau sa iti cumperi chiar un pachet.

Pe termen scurt, utilizatorii de tigari electronice se confrunta cu efecte adverse precum gura uscata, tuse, iritatii ale esofagului, iar nicotina da dependenta, creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac, deterioreaza vasele de sange si favorizeaza instalarea bolilor coronariene.

Cum functioneaza tigara electronica ? Spre deosebire de guma de nicotina sau pata de nicotina, tigareta electronica functioneaza ca o tigara normala. Desi in loc sa arda si sa scoata fum, aceasta vaporizeaza. Nicotina este livrata in continuare prin plamani, dar intr-o forma vaporoasa, in loc de fumul care contine toate toxinele care pot cauza cancerul.