Statele Unite
International

The Washington Post: Statele Unite plănuiesc să transfere seturi de „bombe inteligente” în Ucraina

Statele Unite intenționează să transfere kituri de bombe inteligente cu muniție de atac ghidată Joint Direct Attack Munition (JDAM) în Ucraina.

Acestea includ dispozitive de poziționare globală pentru o precizie sporită și pot fi atașate la o varietate de arme și avioane, scrie The Washington Post.

Statele Unite transfera tehnologie JDAM în Ucraina care poate transforma efectiv munițiile aeriene nedirijate în „bombe inteligente” care pot lovi ținte militare cu un grad ridicat de precizie. Acest lucru a fost raportat de The Washington Post.

Armata SUA a folosit tehnologia JDAM pentru bombe care cântăresc până la aproximativ 900 kg, de obicei pe bombardiere și avioane de luptă. Până acum, nu a existat nicio aprobare oficială a transferului bombei inteligente din partea administrației președintelui american Joe Biden sau a consilierilor săi de securitate națională.

Administrația Biden a echipat anterior Ucraina cu alte arme avansate, inclusiv cu rachete anti-radiații lansate din aer sau de pe mare (HARM), pentru a crește capacitatea Ucrainei de a lansa lovituri aeriene. Dar această armă funcționează diferit față de JDAM ghidat de GPS.

„Livrarea JDAM va fi un alt pas important al Washingtonului pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele ruse invadatoare, oferind o nouă modalitate de a viza unitățile și cartierul general rusesc”, scrie The Washington Post.

Joint Direct Attack Munition (JDAM) este un kit de ghidare care transformă bombele neghidate în muniții de precizie pentru orice condiții. Bombele echipate cu JDAM sunt ghidate de un sistem inerțial integrat conectat la un receptor Global Positioning System (GPS), oferindu-le o rază de acțiune de până la 28 km.

Bombele echipate cu JDAM variază în greutate de la 230 la 910 kg. Sistemul de ghidare JDAM a fost dezvoltat în comun de US Air Force și US Navy.

blank