The Times
Featured, International

The Times prezintă ororile închisorii SUA din Afganistan

Un jurnalist de la publicația The Times a pătruns într-o închisoare din Bagram, Afganistan, unde SUA au deținut și torturat prizonieri talibani.

Maulawi Hafiz Mohibullah Muktaz, un lider religios și luptător din Kandahar în vârstă de 35 de ani, a povestit unele fapte, pentru jurnalistul britanic Anthony Loyd.

„Niciodată în visele noastre cele mai sălbatice nu am fi putut crede că am putea învinge o superputere ca America doar cu Kalashnikov-urile noastre”, a spus el.

În imediata apropiere a închisorii se află o sută de unități de găzduire pentru avioane de atac, salonul pentru pasageri al bazei aeriene, un spital cu cincizeci de paturi și hangare la distanță medie, blocuri de cazare, vehicule blindate americane abandonate și zona închisorii care a fost scena unor dintre cele mai întunecate episoade a ocupației conduse de SUA.

„Când faci jihad, toate ușile se deschid”, a adăugat el, neputând să nu zâmbească. „Lecția noastră este că am învins America cu credința și armele noastre și sperăm acum că Bagram poate fi o bază pentru jihad pentru toți musulmanii”.

Starea lui de spirit s-a schimbat din încântare în încântare în timp ce ieșea în bază pentru a lua The Times într-un turneu. „Am fost aici de zece zile și este atât de mare încât încă nu mă pot orienta”, murmură el, trecând pe lângă o duzină de vehicule blindate în pick-up-ul Toyota, mașina de război preferată a talibanilor.

Muktaz a privit pe o pistă de 3.600 m, finalizată în 2006 la un cost de 68 de milioane de dolari și capabilă să aterizeze transportatorii Lockheed C-5 Galaxy și Boeing C-17 Globemasters și a spus: „Victoria pare încă un vis, din care orice minut ne-am putea trezi

”Baza, la 90 de minute nord de Kabul, pe Câmpia Shamali, cândva bastion de rezistență împotriva talibanilor înainte de invazia SUA din 2001, a fost în cele din urmă abandonată de forțele de securitate afgane pe 15 august, în timp ce unitățile islamiștilor au intrat în capitală. Talibanii au eliberat sute de prizonieri reținuți în infamul loc de detenție de aici, inclusiv zeci de prizonieri Isis-K.

O instalație de detenție anterioară de la Bagram era cunoscută pentru abuzul de prizonieri de către rapitorii lor: cel puțin doi au fost bătuți până la moarte în decembrie 2002. În 2009 a fost construită o nouă facilitate care a devenit ulterior principala închisoare pentru afganii arestați de forțele americane în timpul războiului. În vârf în 2011, peste 3.000 de deținuți, inclusiv luptători talibani și teroriști de rang înalt, au fost deținuți aici: de peste 18 ori populația de prizonieri din Golful Guantanamo.

A fost întotdeauna umbrită de controverse. Într-un raport publicat în 2009, generalul Stanley McChrystal, unul dintre mulții comandanții SUA respectați și vizionari din Afganistan au descris instituția de detenție Bagram ca un loc în care „islamiștii asumați sunt amestecați fără discriminare cu criminali meschini și infractori sexuali și folosesc ocazia pentru a-i radicaliza și îndoctrina”.

În general, el a menționat că sistemul penitenciar afgan a devenit un teren necontrolat de recrutare și planificare pentru insurgenți. „Există mai mulți insurgenți pe metru pătrat în facilitățile de corecție decât oriunde în Afganistan”, a scris el. „Liderii talibani / al-Qaeda necontrolați își coordonează și planifică cu răbdare, indiferent de interferența personalului închisorii sau a armatei”.

Facilitatea a fost transferată controlului afgan în interiorul bazei în 2012, deși se crede că americanii au păstrat o închisoare subterană mai mică cunoscută sub numele de „închisoarea neagră”.

Detaliile complete ale acestui site, condus de Agenția de Informații pentru Apărarea SUA și agenții forțelor speciale, nu au fost niciodată dezvăluite și existența sa s-a mutat acum în mitul contemporan.

Printre numeroșii prizonieri ai principalului centru de detenție se număra Anas Haqqani, fratele mai mic al lui Sirajuddin Haqqani, comandantul rețelei care îi poartă numele și unul dintre cei mai puternici bărbați din Afganistan. Anas Haqqani avea 20 de ani când a fost arestat în Bahrain în 2014 și a fost ținut la Bagram până când a fost eliberat într-un schimb de prizonieri în cadrul unei runde de discuții de pace de patru ani mai târziu.

Toturat de americani

„Prima dată am fost torturat în repetate rânduri de americani”, a spus el. „Am fost dezbrăcat și prins cu apă rece, gol; suspendat în lanțuri și bătut. Am fost umilit în moduri pe care nu le pot descrie și am filmat adesea în timp ce o făceau.

„A doua oară când am fost reținut, deși mai mult, regimul nu a fost la fel de rău, dar totuși brutal”.

Trecând printre secțiunile unui complex de cuști, fiecare dintre ele având între 24 și 30 de saltele în interior, a examinat pe scurt imaginile de pe pereți desenate de prizonieri și a agitat cu piciorul salopeta închisă de portocaliu și cremă abandonată. „Era greu de imaginat când am fost ținut aici – cu gardieni americani care mergeau pe grătarele de deasupra capului, privindu-ne în jos, întorcându-ne reflectoare strălucitoare ori de câte ori doreau, priveau tot timpul, interogați și umiliți – că această zi va avea vin vreodată ”, a spus el.

Alte celule, mai mici și fără ferestre, vorbeau despre condiții mai dure. În câțiva, prizonierii lăsaseră urme de degete în cenușă groase pe pereți, într-un graffiti inconfundabil de disperare și lipsă de speranță, iar lângă o celulă minusculă, marcată Cameră de interviu, se aflau sisteme de blocare din piele abandonate, care includeau legături pentru degete.

În întunericul Grand Guignol, în timp ce Muktaz pășea peste căști de gardă abandonate, grămezi de cătușe și seturi de armuri, în mijlocul duhoarei rațiilor putrede și a transpirației învechite a hainei închise abandonate, ultimul său inflexiunea victoriei a fost cea pe care Occidentul ar dori să o audă cel mai puțin.

„În 15 ani de mujahid care lupta împotriva americanilor, m-am întrebat adesea dacă aș putea să dau greș sau să mor”, a meditat el. „Totuși, aici este dovada puterii credinței și a lui Dumnezeu și a jihadului. Pe spatele victoriei, sper că putem folosi Bagram ca loc de răspândire a jihadului în regiune și în lumea musulmană”.

blank