The New York Times, a publicat detali stupefiante despre vizita lui Dragnea la hotelul lui Trump
Featured, Ultima Ora

The New York Times, a publicat detali stupefiante despre vizita lui Dragnea la hotelul lui Trump

Numele fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, apare într-o amplă analiză publicată sâmbătă de The New York Times, în care cotidianul american expune și critică modul în care președintele american și-ar fi utilizat funcția imediat după investire pentru a câștiga bani. Ancheta, cu titlul ”Mlaștina pe care a construit-o Trump” (aluzia jurnaliștilor se referă la solganurile de campanie de acum patru ani când promitea să curețe ”mlaștina”) inventariază întâlnirile ”președintelui-om de afaceri” cu mai mulți lideri mai mari sau mai mici, din toate colțurile lumii, care ar fi căutat să obțină favoruri din partea Washingtonului.

The New York Times: Un om de afaceri-președinte a transferat „căutătorii de favoruri” în Washington către hotelurile și stațiunile familiei sale – și a câștigat milioane de oameni ca „portar” la propria administrație. 

Printre aceștia, Liviu Dragnea, despre care NYT scrie că „și-a asigurat ceea ce a descris în mod eronat ca fiind o cină privată, genul de întâlnire care ia luni de zile pentru a fi aranjată, chiar și pentru șefi de state.

Ulterior, Dragnea a postat o fotografie făcută împreună cu Trump, sugerând că a obținut promisiunea strângerii relațiilor între cele două țări.

Pentru politicienii străini mai puțin importanți în ierarhia diplomatică a Washingtonului, chiar și o simplă întâlnire cu președintele Americii ar putea reprezenta o victorie propagandistică importantă, scrie NYT.

NYT scrie că Liviu Dragnea s-ar fi oprit la hotelul lui Trump, întâlnirea cu președintele american nefiind o „cină privată”, ci o sincronizare aranjată
”În săptămâna învestirii în funcție a președintelui Trump, un politician român pe nume Liviu Dragnea se oprea la hotelul lui Trump pentru o cină. Întors acasă, Dragnea – pe atunci șeful PSD – a primit interdicție de a ocupa funcții importante și s-a confruntat cu acuzații de corupție. Dar în Washington a strâns mâna președintelui ales.

În acea seară, dat fiind că Trump și anturajul său au trecut pe la hotel, Dragnea și premierul țării (n.red. Sorin Grindeanu la acea vreme) au profitat de ocazie. Dragnea și-a asigurat ceea ce a descris în mod eronat ca fiind o cină privată, genul de întâlnire care ia luni de zile pentru a fi aranjată, chiar și pentru șefi de state. Ulterior, Dragnea a postat o fotografie făcută împreună cu Trump, sugerând că a obținut promisiunea strângerii relațiilor între cele două țări.

NYT: Pentru politicienii străini mai puțin importanți în ierarhia diplomatică a Washingtonului, chiar și o simplă întâlnire cu președintele Americii poate reprezenta o victorie propagandistică importantă

Pentru politicienii străini mai puțin importanți în ierarhia diplomatică a Washingtonului, chiar și o simplă întâlnire cu președintele Americii ar putea reprezenta o victorie propagandistică importantă. Reprezentanți din 33 de țări au trecut pragului hotelului din Washington, potrivit jurnalistului Zach Everson care ține evidența intrărilor și ieșirilor din clădire.”

„Faptul că ar putea să aibă o întâlnire, să aibă o strângere de mână și să facă o fotografie care să fie distribuită departe și înapoi acasă – este aur pentru ei”, a spus Alan M. Madison, a cărui companie organizează întâlniri pentru guvernele și partidele politice străine din Washington. „Aproape că vor face orice pentru a realiza acest lucru.”

NYT susține că de pe urma acestor întâlniri avute la hotelurile sale sau la reședința sa de la Mar A Lago, Trump ar fi câștigat milioane de dolari
Datele federale privind declarațiile fiscale depuse de Donald Trump și de imperiul său de afaceri, care au fost dezvăluite de The New York Times luna trecută, au arătat că, chiar și în timp ce își valorifica imaginea de om de afaceri de succes pentru a câștiga președinția, zone mari ale deținerilor sale imobiliare erau sub stres financiar, acumulând pierderi în deceniile precedente.

Dar, odată ce Trump a ajuns la Casa Albă, afacerea sa de familie „a descoperit un nou flux de venituri profitabile: oamenii care doreau ceva de la președinte. O anchetă a The Times a descoperit peste 200 de companii, grupuri de interese speciale și guverne străine care au patronat proprietățile domnului Trump în timp ce obțineau beneficii de la el și administrația sa. Aproape un sfert dintre acești patroni nu au fost raportați anterior”, scrie NYT.

Înregistrările fiscale – împreună cu listele de membri pentru Mar-a-Lago și clubul de golf al președintelui din Bedminster, N.J., precum și alte surse – dezvăluie câți bani valorează această nouă linie de afaceri. Doar 60 de clienți cu interese în joc la administrația Trump ar fi adus afacerii sale de familie aproape 12 milioane de dolari în primii doi ani de președinție, a constatat The Times. Aproape toți și-au văzut interesele avansate, într-un fel, de domnul Trump sau de guvernul său.

În septembrie 2019, ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, la ieșirea de la DNA că a dat declarații procurorilor în calitate de martor în dosarul ”legat de vizita în SUA a fostului președinte al Camerei Deputaților în SUA”
Elliott Broidy, fostul fundraiser pentru campania lui Donald Trump și cel care l-a invitat în ianuarie 2017 pe Liviu Dragnea la ceremonia de învestire a președintelui Donald Trump, a fost pus sub acuzare de procurorii federali americani, transmite Bloomberg. El este acuzat că ar fi luat ilegal bani ca să facă lobby pentru ca administrația Trump să renunțe la investigarea unui scandal de fraudă în centrul căruia se află fondul public de investiții din Malaezia.

Elliott Broidy este cunoscut în România după ce l-a invitat în ianuarie 2017 pe liderul PSD, Liviu Dragnea, la ceremonia de inaugurare a președintelui Donald Trump. La câteva luni după acest episod, compania sa activă în zona contractelor militare, Circinus, și-a deschis o filială în România. La 1 februarie 2018, Circinus a semnat un acord cu Romarm.

În septembrie 2019, ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat, la ieșirea de la DNA că a dat declarații procurorilor în calitate de martor în dosarul ”legat de vizita în SUA a fostului președinte al Camerei Deputaților în SUA”. Maior a mai spus că nu a avut nici o implicare în această vizită din 2017 și că a avut ”o discuție foarte plăcută cu domnii procurori”.

G4Media.ro a dezvăluit pe data de 6 iunie că vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu efectuată în Statele Unite în ianuarie 2017, când au participat la ceremonia de inaugurare a președintelui Trump, a intrat în atenția anchetatorilor americani.


blank