Rusia
International

The Guardian: Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ucrainene anexate

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ale Ucrainei pe care spune că le-a anexat săptămâna trecută, după ce trupele ucrainene au avansat cu zeci de kilometri în provincia Herson din sudul țării și au avut victorii semnificative în est, scrie The Guardian.

Luni, Rusia a recunoscut că forțele Kievului au spart frontul în regiunea Herson. Acesta a transmis că armata ucraineană și „unitățile sale superioare de tancuri” au reușit să „penetreze adânc apărarea noastră” în jurul satelor Zoltaia Balka și Alexsandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, Igor Konașenkov, susţine însă că trupele ruse au ocupat ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte” şi au continuat să „provoce daune masive” forțelor ucrainene. Însă comentariile sale sunt o recunoaștere a faptului că contraofensiva din sud a Ucrainei se desfăşoară într-un ritm dramatic, la două luni după ce a început. Brigăzile ucrainene par să fi realizat cel mai mare progres în regiune de la începutul războiului, spărgând linia frontului și înaintând rapid de-a lungul râului Nipru.

Rusia nu mai deține controlul total asupra niciuneia dintre cele patru provincii ucrainene anexate

Comandamentul sudic al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au distrus 31 de tancuri rusești și un lansator de rachete multiple, fără a furniza detalii despre locul unde au avut loc luptele, scrie The Guardian. Surse ruse au recunoscut că ofensiva tancurilor ucrainene s-a deplasat de-a lungul malului de vest al râului Nipru, recucerind o serie de sate de-a lungul cursului și amenințănd liniile de aprovizionare pentru mii de trupe rusești. Mai mult, în discursul său de noapte, Zelenski a spus că brigada 129 a Ucrainei din orașul său natal Krivoi Rog a eliberat așezările Arhanhelske și Myrolyubivka din regiunea de nord a Hersonului.

Bloggerii militari ruși au sugerat că avansul Ucrainei a fost spectaculos. Aceștia au afirmat că trupele Kievului se aflau aproape de Dudchanîi, la aproximativ 30 de kilometri sud de locul unde se afla frontul înainte de străpungerea ucrainenilor, indicând unul dintre cele mai rapide avansuri din timpul războiului.

Într-un semn care indică nervozitate în interiorul comandamentului armatei ruse, șeful Districtului Militar de Vest a fost demis luni, în urma recentelor înfrângeri. Generalul-colonel Alexander Juravliov a fost concediat, după criticile din weekend ale președintelui Ceceniei, Ramzan Kadîrov, la adresa lui Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al lui Putin, cu privire la pierderea localităţii strategice Liman.

„Acest lucru este evident legat de gafele din război, care sunt din ce în ce mai greu de ascuns. Kremlinul caută țapi ispășitori”, a spus un fost oficial al ministerului rus al apărării de la Moscova, citat de The Guardian.

blank
blank