Testarea realizată de compania farmaceutică AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost oprită după ce un participant s-a îmbolnăvit în mod „inexplicabil”.

S-a constatat o reacție inexplicabilă la unul dintre participanții la testarea vaccinului anticoronavirus, scrie buzzfeednews.com. Deocamdată, nu se știe ce probleme de sănătate a avut subiectul care a testat vaccinul în Marea Britanie.

Finanțare de 1,2 miliarde de dolari pentru AstraZeneca
Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că testarea a fost oprită temporar, ca măsură de precauție, pentru ca specialiștii să investigheze dacă boala persoanei respective are legătură cu vaccinul.

Săptămâna trecută, NIH (National Institutes of Health) a anunțat că Faza 3 a testării vaccinului pentru Covid-19, realizat de AstraZeneca, a început în SUA, cu participarea a 30.000 de persoane din 80 de puncte din țară, pentru a vedea dacă acesta este sigur ți eficient în prevenirea simptomelor Covid-19.

AstraZeneca a primit o finanțare de 1,2 miliarde de dolari în SUA pentru 300 milioane de doze. Testări masive se desfășoară în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

Vaccinul se bazează pe un virus inofensiv al cimpanzeului, care conține gena pentru proteina peplomer SARS-CoV-2, în scopul generării unei reacții imune.

Este o nouă abordare, care nu a dus, deocamdată, la apariția unui vaccin aprobat, dar a fost testată în vaccinuri experimentale pentru alte virusuri, precum influenza și Ebola.

Fazele 1 și 2 ale vaccinului, în timpul cărora au fost testați 1.077 pacienți, a demonstrat apariția unor anticorpi de neutralizare în circa 90% dintre participanți. Circa 60% dintre pacienți s-au plâns de efecte secundare ușoare sau moderate, inclusiv febră, dureri de cap, de mușchi. Nu s-au înregistrat efecte secundare adverse în timpul testării.

Trump ar putea grăbi aprobarea vaccinului
Mai mulți specialiști se tem că președintele Donald Trump ar putea grăbi aprobarea vaccinului pentru coronavirus, înaintea alegerilor electorale din noiembrie.

Mai mult, unii experți au acuzat că americanii se bazează mai degrabă pe informațiile furnizate de companiile pharma, când vine vorba de vaccinul anticoronavirus, decât pe suportul guvernului federal.

„Ceea ce mă îngrijorează este că Operațiunea Warp Speed tratează acest vaccin ca oricare alt produs din industrie”, a declarat cercetătorul în domeniul vaccinurilor Peter Hotez, de la Baylor College of Medicine, Houston. „Tăcerea lor reflectă ignorarea gravă a faptului că vaccinul Covid-19 nu este același cu un nou produs pentru acnee”.