Terapia Cluj, acuză CNAS
Actualitate, Featured

Terapia Cluj, acuză CNAS în privinta taxelor pentru medicamentele anti-COVID

Cel mai mare producător de medicamente, Terapia Cluj, acuză Casă Națională de Asigurări de Sănătate CNAS că încearcă să obține profit în plină pandemie și percepe taxe în plus pentru tratamentele împotriva COVID-19. Este vorba despre un medicament adus în țară la preț de producție.

”Tocmai am aflat ca CNAS ne va percepe taxa claback pentru cele circa trei milioane de tablete de Favipiravir aduse in tara la pret de productie, fara nici un fel de profit, ceea ce inseamna ca vom avea o pierdere de 20% pe medicamentele aduse pentru lupta impotriva Covid.”, a declarat Dragoș Damian, potrivit presei locale.

„Evident că vom sista livrările începând din martie, dacă această sarcina fiscală nu este exceptată pentru medicamentele anti COVID – parcă văd că această măsură pe care o vom lua va fi calificată drept “șantaj” de către autorități.

Este o nouă nesincronizarea între instituții, medicamentele de urgență utilizate în protocolul MS pentru tratamentul COVID ar trebui exceptate de către CNAS de la plata taxa clawback, dar iată că nu este cum logică ar fi dictat.

CEO Terapia Cluj : Nu e de mirare că aiureală și risipă din sănătate sunt de necontrolat
Asta înseamnă că și celelalte medicamente din protocol, chiar și vaccinurile, fac obiectul taxei clawback? Cât de absurd poate fi asta?

În altă ordine de idei, aștept de 45 de zile un acord pentru a face o donație de Ivermectina, medicament care este deja acceptat pentru prevenția și tratamentul SARS-CoV-2 de către institutul american de sănătate, NHI.

Nu e nici o mirare că nu sunt fabrici noi în România, că nu există interes de transfer tehnologic, că medicamentele ieftine dispar, că România este captivă importurilor și nu va acoperi niciodată deficitul balanței commerciale dat de acest sector economic – în general nu e de mirare că aiureală și risipă din sănătate sunt de necontrolat”, a mai spus Dragoș Damian.

blank