Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a vorbit joi, la o conferinţă cu tema „Situaţia forţei de muncă în România  despre mai multe măsuri pe care le are în vedere în perioada următoare pentru relansarea economiei şi păstrarea tinerilor în ţară. Teodorovici vrea să reducă taxarea muncii şi să îi oblige pe studenţii care termină o facultate de stat să rămână pentru o perioadă în ţară.

„Taxarea muncii în România este încă mare şi vorbim despre un prim element pe care mi-l doresc foarte mult să fie deschis cu parte dintre măsuri cu ceea ce înseamnă adaptarea Programului de guvernare actual. (…) Contribuţiile pe sănătate ar trebui să scadă în România, dar asta trebuie discutat public, taxarea muncii ar trebui să fie redusă, asumarea unui set de propuneri de măsuri care să facă parte din acel capitol care va adapta Programul de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor.

Eugen Teodorovici a criticat Uniunea Europeană pentru că la nivel european, nu s-ar dori punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă, pentru că ar exista anumite interese ale statelor care încă au nevoie de angajaţi din Europa de Est.

„La nivel european, nu se doreşte punerea pe agendă a subiectului forţei de muncă, pentru că sunt interesele statelor care au încă nevoie de angajaţi din România, Croaţia, Polonia etc… Noi vom investi, vom pregăti forţă de muncă în România şi, uşor, uşor, celelalte state vor atrage neconcurenţial de pe piaţa unică forţă de muncă. Nu este în interesul nimănui din afara României sau din afara celor zece ţări care trimit forţă de muncă în Europa să pună un astfel de subiect pe masă. Nu se doreşte, pentru că fiecare se dezvoltă cu forţa de muncă pe care o ia din alte zone. Asta înseamnă familia mare europeană.”, a spus Teodorovici.

Potrivit ministrului, în acest moment, România trece printr-o criză a forţei de muncă, fiind nevoie de un milion de lucrători.

Una dintre soluţii ar pute fi obligarea studenţilor care urmează o facultate de stat, să rămână o perioadă să muncească în ţară, în baza unor contracte încheiate cu universităţile.

„Studentul poate să lucreze oriunde doreşte în Europa şi în lume, dar dacă primeşte din partea statului un sprijin, după terminarea facultăţii să existe o perioadă în care să returneze ce a primit, aşa cum se întâmplă în Europa”, a mai declarat ministrul.