Politic, Stiri

Teodor Meleşcanu: Un militar la conducerea serviciilor secrete ne-ar duce înapoi cu 30 de ani

Teodor Meleşcanu, candidat independent la preşedinţia României şi fost director al SIE, a declarat, într-un interviu pentru HotNews, că nu trebuie renunţat la conducerea civilă a serviciilor secrete, deoarece acest lucru ar duce la o întoarcere în timp cu 30 de ani, prin pierderea controlului civil asupra insituţiilor militarizate.

melescanu_enational_ro_85500600

Teodor Meleşcanu susţine că numirea unor militari de profesie în fruntea serviciilor de informaţii este „o idee năstruşnică”. „As merge in continuare pe numire de oameni politici, posibil din opozitie, daca s-ar putea agrea o majoritatea. Ideile nastrusnice de a numi militar ne-ar da inapoi cu 30 de ani. Ar trebui sa aiba o minima experienta parlamentara, in comisiile de profil, pentru a nu fi socat la primul contact cu activitatea”, a declarat Meleşcanu.

Mai mult, acesta crede că nu este utilă statuarea unei interdicţii pentru foştii directori ai SIE şi SRI de a se implica în politică. „Din punct de vedere al sefului SIE, nu vad de ce ar fi necesara, ba ar fi chiar paguoasa. Din calitate de sef al SIE ai o viziune mult mai completa asupra a ceea ce se intampla pe plan international. Ar fi pacat sa nu poti folosi o experienta in folosul Romaniei”, a apreciat fostul şef al spionajului românesc.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În ce priveşte candidatura sa, Meleşcanu a precizat că Mircea Dogaru, preşedinte al unui sindicat la militarilor în rezervă, nu s-a implicat în strângerea semnăturilor necesare candidaturii. „Dl Dogaru a avut cateva interventii pe la televiziuni in favoarea mea, dar nu a strans nicio semnatura. De altfel nici nu a semnat pentru mine. Nu a strans nicio semnatura, nici macar pe a dansului. Eu nu am nevoie sa ma delimitez de niciun personaj. Foarte multa lume care ma sustine are opinii pe care nu le impartasesc in totalitate. Orice sprijin pentru candidatura mea are doua conditii: sa sprijine candidatura mea si programul meu. Cine sprijina programul meu are toate valorile democratice acolo”, a spus fostul director SIE.

Acesta a negat încă o dată speculaţiile legate de faptul că, în tinereţe, ar fi fost şi el ofiţer acoperit al DIE. „Tot ce e inainte de ’90 este deconsipirat, se gasesc materialele la CNSAS. Am candidat de patru ori la Senat, de fiecare data am fost verificat, au mai fost si altii care au verificat direct, fosti sefi, asa ca nu e nicio problema ca as fi avut vreo legatura cu securitatea nici ca ofiter, nici ca ofiter acoperit. Am avut nevoie ca sa plec la studii in strainatate de aprobarea CC al PCR pentru ca nu eram membru de partid. Au plecat foarte multi, daca aveti impresia ca sunt singurul… Au fost sute de oameni in strainatate la studii, eu am fost la studii doctorale, au fost sute daca nu mii de oameni. Anii 60 au reprezentat o perioada de deschidere, am fost la doctorat impreuna cu actualul patriarh”, a relatat Meleşcanu.

blank