Featured, Politic

Teodor Meleșcanu, trece cu bine de votul pentru șefia Senatului

Fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu ar putea fi validat, marți, în plenul Senatului, președinte al acestui for. Meleșcanu se luptă pentru a doua funcție în stat cu Alina Gorghiu de la PNL și cu Ion Popa de la ALDE. Pentru a fi viitorul președinte al Senatului, unul dintre candidați trebuie să obțină 69 de voturi. În caz contrar, se intră în turul al doilea.

Dacă va fi validat președinte, social democrații se așteaptă ca Teodor Meleșcanu să demisioneze din ALDE, însă acesta a declarat că rămâne în partid și chiar va ataca în instanță o eventuală decizie de excludere.

Votul are loc la ora 17, în plenul Senatului, iar lupta principală se duce între Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu. Meleșcanu a fost propus și validat săptămâna trecută în ședința grupului senatorial PSD, la propunerea Vioricăi Dăncilă. Social democrații au mențiunt propunerea și în CEx-ul partidului de luni, chiar dacă mai mulți senatori și-au exprimat nemulțumirea. Principalul reproș este acela că Meleșcanu nu va aduce prea multe voturi din ALDE în cazul unei moțiuni sau a votului pentru restructurare.

Pentru a fi ales președinte al Senatului, Teodor Meleșcanu are nevoie de 69 de voturi. În acest moment, PSD are 68 de voturi și cu votul său, Meleșcanu ar strânge suficient cât să fie al doilea om în stat. Probleme însă ar putea apărea în PSD, acolo unde sunt mai mulți senatori care contestă nominlizarea lui Meleșcanu. Aceștia ar putea vota împotrivă, mai ales că votul este unul secret cu buletine. De partea cealaltă, PNL, USR și UDMR o susțin pe Alina Gorghiu. Cele trei partide au doar 47 de voturi.

Relația dintre Teodor Meleșcanu și propriul său partid este una proastă, după ce a acceptat nominalizarea făcută de PSD. Acesta a declarat săptămâna trecută că s-a discutat în grupul senatorial ALDE despre susţinerea sa de către PSD pentru funcţia de preşedinte al Senatului, precizând că există reţineri foarte multe din partea colegilor săi, dar că până la urmă decizia va aparţine plenului.

ALDE a stabilit, marțea trecută, susținerea lui Ion Popa pentru funcția de președinte al Senatului, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu. Totodată, partidul a decis că persoanele care acceptă funcții, fără acordul formațiunii, să fie excluse din ALDE, vizat fiind Teodor Meleșcanu.

Tăriceanu i-a transmis colegului său de partid, Teodor Meleșcanu că ar trebui să renunțe la nominalizarea făcută de PSD pentru funcția de președinte al Senatului.

„Domnul Meleşcanu are suficientă experienţă să-şi dea seama că nu a fost o mişcare inspirată şi că cel mai bine pentru domnia sa, pentru prestigiul lui, ar fi cazul să renunţe. Dar nu sunt pe post de consilier, fiecare merge, ştiţi, e vorba aceea românească: capul face, capul trage”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.