Politic, Stiri

Teodor Melescanu, invitat la un post TV, declara ca…

Cozmin GUȘA, invitat la emisiune JOCURI DE PUTERE, a facut mai multe scenarii legate de batalia din turul 2 in cursa pentru Cotroceni cu sau fara KLAUS IOHANNIS, candidat la alegerile prezidentiale.

melescanu__2_78273400

“Ne asteptam ca in perioada urmatoare sa fie termen dupa termen si Klaus Iohannis sa fie adus intr-o situatie penibila care  de la dorinta lui de a emite pozitiv sau constructiv sau distrctiv la dresa Puterii va trebui sa se apere. Deocamdata pe mine, evolutia lui IOHANNIS nu m-a convins absolut deloc, iar daca asta este scula cu care Opozitia doreste sa darame baronimea e putin. Faptul ca ICCJ se va exprima este foarte bine. Eu nu doresc un presedinte care sa intre in mandat cu suspiciunea ca este incompatibil sau ca este vinovat, ca acel presedinte poate sa nasca monstri.

Pe Klaus Iohannis il cunosc bine si nu mi se pare deocamdata ca este cel care poate sa treaca prin acel filtru dublu despre care vorbeam. Nu trebuie sa bagatelizezi aici, in dezbaterile care vor veni se va vedea cine se va califica si cine nu, iar daca IOHANNIS va cadea in perioada urmatoare, responsabilitatea este a profitorilor din jurul sau care nu fost in stare sa produca o parasuta de rezerva. De ce nu l-au lasat pe Predoiu, intr-un fel prudent, sa-si depuna candidatura tinand cont ca Iohannis nu ar putea sa fie, Catalin Predoiu avand semnaturile necesare.  Cum va raspunde Blaga la aceasta intrebare. Cu un Predoiu care nu il lasi sa isi depuna semnaturile si Iohannis care va fi sau nu va fi candidat.

Cel care se prezinta la start fara sa fie curat sa invinga baronimea psd-ista nu a avut grija sa fie curat cand s-a prezentat la start. Responsabilitatea revine celor care i-au facut partie si cu care am inteles ca nu se mai intelege bine, respectiv Crin Antonescu.”

Care dintre candidati este curat?

Am venit la aceasta emisiune ca gandul ca acum 10 ani dupa ce a castigat Basescu alegerile, planul meu de cariera era sa ajung presedinte in 2014. In 2004 eram stragul lui de campanie, si credeam ca Basescu poate sa faca treaba si ca cu munca de 10 ani alaturi de presedinte Basescu, ziceam ca as fi un bun presedinte pentru Romania, asa am venit la emisiune. Acum nu vreau sa par infumurat cu cei de pe panou, s-ar putea sa ies in avantaj, s-ar putea sa ies in dezavantaj cu unii dintre ei.
In acest joc sunt unii pe care ii percep slabi, dar manati de anumit sentiment , iar altii pe care ii percep puternici dar gaunosi, puternici prin prisma paratidului sau institutiei din pricina faptului ca nu au aspiratii nici potential.

De asta aceste alegeri in vremuri de razboi in care trebuie sa alegem candidati, pe mine nu ma anima eu sunt doar ingrijorat doar de ce ar putea sa vina sau care va fi forma finala a structurii de Putere din Romania in ianuarie 2015, in rest stau si ma uit destul de detasat la acest joc.

De maine avem 2 posibilitati sau ramane Iohannis si va fi interesant in turul 2 cu care voturi se va compatiliza Iohannis in lupta sa cu Ponta si masinaria sa de tip psd-ist.
Nu poti sa compatibilizezi voturile mergand la televizor si vorbind monosilabic, poti sa compatibilizezi voturile cu strategii sofisticate pe care nu le vede lumea care se uita la televizor si mesajele pe care le dai ulterior sa fie altceva, are o campanie de care nu putem vorbi.

Daca ramanem fara IOHANNIS in campanie, bataia pe capitalul electoral pe care l-ar lasa Iohannis in urma este dat de o treaba pro-activa si de o stare anti-stanga, anti Ponta anti baroni care marcheaza la nivelul nehotaratilor optiunea politica. Nu sunt prea multi candidati care se bat in scenariu de care vorbeam. In principal e vorba de Udrea, Tariceanu, Macovei si despre Melescanu.

Aici vorbim de o structura ACL, care cuprinde PDL-PNL si un nor din jurul ACL care asteapta sa scape Romanie de pericolul stangii. Batalia va fi crunta. Treburile se injumatatesc in sensul ca PDL se va orienta intr-o mica masura catre Monica Macovei, si intr-o mare masura catre Elena Udrea, extinctia lui Blaga.
De cealalata parte, daca pana ieri Tariceanu in cazul plecarii lui Iohannis avea o sansa mare, aparitia lui Melescanu naste un candidat cu emergenta mare, net superioara lui Tariceanu, cam intre cei doi intr-o majoritate favorabila lui Melescanu se vor imparti voturile.

Un scenariu care l-ar salva pe Vasile Blaga.

Scenariu singurul candidatului unic pe care l-ar promova Blaga la nivelul structurii PNL +PDL in acest moment este Melescanu. Surpriza campaniei si salvarea lui Blaga, pentru ca Blaga are de platit acest joc in care nu s-a asigurat, avand-ul in rezerva pe Predoiu si nefolosindu-l ca sa poata sa-l inlocuiasca. Eu am trait experienta cu Stolojan și Basescu in 2004 si stiu ce greu a fost de inlocuit candidatul Stolojan, noroc ca-l aveam pe Basescu pentru ca astazi Nastase era presedinte si nu mai patea ce a patit, era nevoie de o rezerva.
Doar Melescanu l-ar putea salva pe Blaga de la oprobriu partidului si atunci voturile s-ar imparti intr-o mai mica masura. Sansele lui Melescanu pentru turul 2 al deveni extrem de consistente. Daca Melescanu nu va fi candidatul unic in absenta lui Iohannis, e greu de evaluat in acest moment, sunt calcule mai sofisticate. Cine dintre Udrea, Tariceanu si Melescanu ar putea veni in turul 2.

Melescanu este cel mai periculos contra-candidat al lui Ponta.

Klaus Iohannis are o campanie slaba, este slab asistat si nimeni din cei care sta pe langa el nu cunoaste proceduri de compatibiliare a electoratutului.
Nu au strategie, cum sa faci o campanie sofisticata fara strategie. Nu e suficient sa spui ca Merkel stie de tine, daca doar o spui si nu se multiplica in mijloacele de presa din Romania.

La Ponta vad cum se multiplica mesajul. Astazi presa este sofisticata. Ei nu inteleg care este tabloul presei, eu nu inteleg cum se multiplica mesajul cat de important este Facebook sau Twitter.  Ce campanie maturistica e asta?

Ce îi lipsește lui IOHANNIS?

Un candidat de premier ca Ioan Rus. Un om care sa fie credibil ca ar putea implementa un program nemtesc in economia romaneasca. Klaus Iohannis spune lucruri, dar  i-ar trebui un tip ca Rus care sa spuna asa voi face chestiile, dupa ce voi primi mandatul.
PREDOIU este departe Ioan Rus de credibilitatea de a sti sa implementeze. In soapta, RUS a terminat in soapta programul MASTER PLAN PE TRANSPORT in 3 zile.
Predoiu este departe. Putea sa fie unul recuperat, acum e parcat.
Blaga are o apropiere de neamt, insa nu are precizie.
Blaga are un lucru de necontestat management, in campania electorala, acum a dat dovada de nesiguranta, nu si-au securizat mass-media, nu si-au securizat strategiile, e si o problema de chimie. Iohannis e altceva, e un sasinalt e prea serios, nu rade la glume.

MELESCANU il invinge pe PONTA
Exista 3 candidati care pot ajunge in turul 2. Melescanu are prima sansa sa-l invinga pe Ponta. Udrea este cosmarul lui Ponta, dar nu are sansa inainte lui Melescanu, mai degraba Tariceanu.

Melescanu are succes doar in acea confruntare cu reprezentatul baronilor, daca nu mai exista candidatura lui intra in alta ecuatie. Reprezenntatul baronilor are problem in a-si glutina electoratul din baronime. Altii sunt disperati ca Ponta ii va salva, Ponta nu va salva niciun baron daca ajunge presedinte.Melescanu trebuie sa capete conditia de candidat unic, dupa abandonul lui Iohannis, Udrea ar putea sa-i ia fata. Melescanu se bate pe electoratul PNL-ului. In cazul abandonului lui Iohhaniis, Melescanu sa devina candidatul care l-ar salva pe Blaga. Nu stim daca are fonduri sa cumpere spatiul pentru campanie, nu face afaceri.

 

Cine preia PSD-UL?

Gabriel Oprea este al UNPR-ului si nu va fi acceptat de PSD. Ioan Rus o sansa importanta. Dragnea are o sansa, insa el vine ca un emanat al baronilor, iar filtru intern nu e voie cu baronii, iar extern predictibilitate cu SUA. Daca Ponta vine presedinte, ii va fi imposibil in fruntea PSD-ului. Sansa o va avea viitorul prim-ministru si ar putea fi George Maior.