Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat marți, referitor la întrevederea ratată de luni a premierului Viorica Dancila cu președintele C.E, Jean-Claude Juncker, că ”o comunicare mai bună ar putea să împiedice aceste mici episoade negative”, fiind vorba despre o ”disfuncționalitate”.

„Din păcate se mai întâmplă, atunci când e presiune foarte mare pe programul unei personalități cum este domnul Jean-Claude Juncker, care este președintele Comisiei Europene, să apară și astfel de momente. Din fericire s-a rezolvat, întâlnirea s-a realizat. Sigur, o comunicare mai bună ar putea să împiedice aceste mici episoade negative, care după părerea mea nu trebuie să umbrească importanța reuniunii care a avut loc la București. Problema e de comunicare, chiar dacă SPP are aceste atribuții și poate foarte bine să le comunice celor care beneficiază de aceste informații, bănuiesc că era vorba de primul-ministru. În mod evident a fost o disfuncționalitate, dar nu cred că asta trebuie să umbrească cumva Summit-ul și rezultatele lui”, a declarat ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, la Romexpo.

Ministrul de Externe a spus că speră întâlnirile statelor membre ale Inițiativei celor Trei Mări să continue.

 

 
 Vin cu un mesaj foarte clar pentru Forumul de afaceri la care voi participa în continuare, care după mine este o premieră în ceea ce privește Inițiativa celor Trei Mări și care are meritul foarte mare de a pune în contact camerele de comerț, oamenii de afaceri, cei care într-adevăr se pot preocupa de adoptarea unor proiecte concrete de interconectare între țările dintre cele trei mări. Din punctul meu de vedere este un lucru excelent și sper ca după această reuniune de la București inițiativa celor trei mări să intre într-o anumită regularitate dacă se poate și la întâniri o dată pe an, având în vedere că pe lângă proiecte este vorba și despre finanțarea acestora, colaborarea cu Comisia UE, cu Banca Europeană și cu multe alte instituții”, a adăugat Teodor Meleșcanu.

„Președintele C.E., Jean-Claude Juncker, și premierul român Viorica Dăncilă, nu s-au întâlnit luni seara pe aeroportul Băneasa, acolo unde era stabilită o întrevedere, potrivit unor surse Juncker fiind preluat de SPP și dus la hotel, în timp ce Dăncilă a venit mai târziu, fiind informată de altă oră.

 Potrivit surselor politice, Executivul a fost anunțat că președintele Comisiei Europene trebuie să ajungă, cu o aeronavă, pe Aeroportul Băneasa, la ora 18.30. Aceleași surse spun însă că aterizarea a avut loc mai devreme și oficialul european a fost preluat de SPP de la scara avionului și dus direct la hotel.
 

Alte surse au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Viorica Dancilă nu a putut ajunge la timp, motiv pentru care Jean-Claude Juncker, după ce a așteptat timp de 5 minute, a plecat.

 Cei doi oficiali ar fi avut stabilite discuții pentru 15 minute.
 

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a participat, la București, la Summit-ul Inițativei celor Trei Mări.