Tensiunile
International

Tensiunile dintre Rusia și NATO au afectat sever piața bursieră și cea crypto. Cum arată cifrele

Tensiunile de la granița Ucrainei au afectat profund piața bursieră și cea crypto. După ce Rusia a solicitat oficial ca România și Bulgaria să fie retrase din NATO, cifrele Bursei de la București au reflectat impactul major al conflictului iscat în Europa de Est, care implică SUA și aliații săi.

Tensiunile dintre Rusia și NATO au afectat și piețele de energie. Transelectrica a consemnat o scădere de 6%, MedLife de 5%, Petrom de 3%, Banca Transilvania de 2%, potrivit graficelor analizate de ZF.

„Revenind la piaţa locală, scăderile sunt potenţate şi de contextul local complicat şi incert, pe fundalul tensiunilor ruso-ucrainene şi a ipotezei, care nu mai pare fantezistă, de a asista la un nou episod militar în regiune.

Incertitudinea naşte scăderi întotdeauna pe piaţa bursieră; rămâne de văzut dacă vorbim doar despre un episod trecător sau unul de durată, în secnariul în care cauzele scăderilor se vor croniciza”, a explicat Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

Impact sever în piața crypto, pe fondul tensiunilor dintre Rusia – Ucraina – NATO

Vești importante au primit și investitorii care tranzacționează la nivel internațional. De la începutul anului piaţa Nasdaq s-a corectat cu circa 10%, iar cea crypto a înregistrat o corecţie de circa 20%. Doar în această săptămână Nasdaq a scăzut cu aproape 5%.

În ultimele 24 de ore, prețul Bitcoin a scăzut cu 7%, până la 38.577 de dolari, iar Etherul a înregistrat o corecție de 8% și astfel, a ajuns la 2.860 de dolari, potrivit CoinDesk.

Față de luna noiembrie, Bitcoin poate fi cumpărat cu peste 40% mai ieftin, în prezent. Recordul a fost înregistrat în toamnă, când prețul era 67.500 de dolari pentru un Bitcoin, după care a început un declin abrupt.