Au apărut tensiuni în coaliţia de guvernare privind înfiinţarea Agenţiei pentru Investiţii în Sănătate. Dan Barna îl contrazice pe Florin Cîţu, care a negat că acest proiect se regăseşte în programul de guvernare.

Tensiuni privind înfiinţarea Agenţiei pentru Investiţii în Sănătate. Dan Barna a declarat că Agenţia Naţională pentru Investiţii în Infrastructura de Sănătate se regăseşte în programul de guvernare agreat de partidele care formează coaliţia şi nu este un subiect de negociere.

Tensiuni privind înfiinţarea Agenţiei pentru Investiţii în Sănătate. Dan Barna: Nu poate să fie un subiect de negociere

„Această propunere se regăseşte în programul de guvernare, pentru că am văzut diverse puncte de vedere că nu se ştia, că nu s-a auzit. Este un subiect agreat de reprezentanţii coaliţiei – domnul Buşoi, domnul Cseke şi la momentul acela colegul nostru Vlad Voiculescu – au agreat acea componentă din programul de guvernare şi se regăseşte foarte clar în programul de guvernare care nu este şi nu poate să fie un subiect de negociere. Evident, suntem dispuşi să aducem clarificări, dacă sunt necesare, dar această agenţie este clar necesară şi foarte importantă. Nu adaugă la birocraţie. Nu devine un sistem mai greoi sau mai complicat. Pur şi simplu discutăm de reorganizarea unei structuri care există în momentul de faţă în Ministerul Sănătăţii şi care s-a dovedit nefuncţională. Este un subiect pe care îl vom detalia şi în şedinţa de coaliţie, nefiind discutat până acum la coaliţie tocmai din acest motiv foarte simplu: este unul dintre obiectivele asumate de această coaliţie de guvernare”

Această Agenţie se regăseşte în programul de guvernare şi este parte a programului de guvernare care a fost negociat şi agreat cu reprezentanţii PNL, UDMR şi USR PLUS. Este o Agenţie care îşi propune să facă posibile investiţiile în infrastructura de sănătate, respectiv este o Agenţie care îşi propune să facă posibilă construirea de spitale în România. În momentul de faţă ne uităm că acele spitale regionale despre care vorbim încă din 2014 şi dacă ne uităm ce s-a întâmplat atunci vedem că avem o utilizare de doar 5% a fondurilor europene disponibile pentru spitale regionale, ceea ce arată foarte clar că în actuala structură de funcţionare Ministerul Sănătăţii nu are capacitatea de project management de a susţine şi de a realiza construirea de spitale, de a realiza de fapt obiective de infrastructură mare în sănătate”, a precizat Dan Barna, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS de marţi.

Declaraţiile liderului USR au fost făcute după ce Florin Cîţu a spus săptămâna trecută că proiectul ANDIS nu a fost aprobat în coaliţia de guvernare.

„Această soluţie nu a fost încă… a fost discutată în coaliţia de guvernare, nu a fost aprobată în coaliţia de guvernare, deci nu am cum să o susţin în acest moment. Este o decizie pe care trebuie să o luăm în coaliţie, împreună cu preşedinţii de partid”, a precizat premierul vineri.

Reamintim că tunul de două miliarde de euro pregătit în Sănătate a fost dezvăluit săptămâna trecută în emisiunea „Punctul Culminant” moderată de Victor Ciutacu. Potrivit informaţiilor obţinute în exclusivitate de România Tv, Agenția de Investiții în Sănătate ar urma să fie înființată în acest an, urmând ca și conducerea să fie stabilită tot în acest an.

Personalul ar urma să fie angajat în acest an și în 2022, în total urmând să fie 52 de angajaţi. Instituția nou-înființată ar urma să preia construirea celor trei spitale regionale, care se vor realiza la Iași, Craiova și Cluj, dar şi alte investiții.

De asemenea, tot în emisiunea lui Victor Ciutacu au fost prezentate stenogramele care aruncă în aer coaliţia. Proiectul privind înfiinţarea Agenţiei pentru spitale ar fi fost introdus împotriva deciziei coaliției, de Cristian Ghinea.