Marcel Ciolacu
Politic

Tensiuni pe tema cotei unice de impozitare. Marcel Ciolacu: Să facem un pas către țările dezvoltate

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat luni că social-democrații susțin impozitarea progresivă, chiar dacă Nicolae Ciucă și politicienii liberalii se opun ferm acestei inițiative.

„Am să vă pun la dispoziție o hartă a globului pământesc și am să văd rog să vă uitați și să vedeți câte țări au impozit progresiv și câte țări au cotă unică.

Este opinia dânsului (Nicolae Ciucă – n.r.) dar așa și noi avem opinia că trebuie să trecem la impozitul progresiv, să facem un pas către țările dezvoltate.

O astfel de discuție nu este pentru ziua de mâine, este pentru viitor. Trebuie să discutăm cu toți partenerii sociali, cu toți actorii implicați pentru a lua cele mai bune decizii.

Eu am vrut să discutăm principii, nu despre detalii de tipul: cine face expertiza la case, că nu suntem noi autorizați să spunem.

Noi ne dorim o țară ca afară, dar cu un sistem digital ca în Rusia? Nu se aplică mâine, dar nu este normal să avem această discuție?”, a declarat, luni după-amiază, Marcel Ciolacu.

De asemenea, liderul social-democraților a spus că se opune ferm eliminării scutirilor pentru angajații din IT.

„Ar fi o greșeală. Avem 27% venituri din PIB și cheltuieli din 40. Polonia are 37% venituri din PIB și are cheltuieli de 40-41%”, a explicat președintele Partidului Social Democrat (PSD).

Amintim faptul că liderii coaliţiei guvernamentală se reunesc, luni seară, la Palatul Victoria, într-o nouă ședință.

Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte, în maximum o săptămână, analiza privind modificările la Codul Fiscal, ce ar urma să intre în vigoare în 2023, plus noi măsuri pentru a combate inflația, dar și stadiul implementării PNRR.

Un subiect important este forma de impozitare din România. Așa cum am scris anterior, PSD ar vrea introducerea unui impozit progresiv în țara noastră.

PSD propune un impozit progesiv

PSD susține ferm că, de fapt, cota unică nu mai este în România, după ce au fost luate deciziile privind exceptarea angajaţiilor din agricultură, alimentație, IT, etc.

„Marcel Ciolacu m-am săturat să fie chemat PSD la guvernare şi să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite şi nerealiste.

Nu trebuie să fim reticenţi şi nu trebuie să stricăm prin ştiri că doreşte cineva să mărească taxe sau impozite. Nu doreşte nimeni, mai ales în perioadă de criză”, a spus Marcel Ciolacu.

PNL insistă pentru cota unică de impozitare

Senatorul PNL Daniel Fenechiu spune că propunerea social-democraților nu a fost nici discutată și nici agreată în coaliția guvernamentală.

„Această temă nu este o temă relativ nouă, ci o temă care ține de modul în care PSD își atinge temele politice.

PSD se adresează în principal categoriei de pensionari și unei categorii de persoane care câștigă venituri mici și orice propunere de acest gen, propunere de creștere a impozitării la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD.

Da, PSD a adus această temă în discuție, nu a existat nici o discuție prealabilă agreată în coaliție (…). Ne pune în dificultate. Cota unică este o instituție introdusă, susținută de PNL”, a explicat Fenechiu la RFI.