Boris Johnson
International

Tensiuni între Londra și Paris.Boris Johnson cere Franței să „își ia înapoi” migranții care traversează Canalul Mânecii spre Marea Britanie

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a cerut Franței să accepte să „ia înapoi” migranții care trec Canalul Mânecii către Regat.

Boris Johnson a declarat că i-a scris președintelui francez Emmanuel Macron o scrisoare în care i-a prezentat cinci pași pentru a evita repetarea tragediei de miercuri, când 27 de migranți au murit înecați în Marea Mânecii, în timp ce încercau să ajungă în Regatul Unit, informează BBC.

Incidentul de miercuri reprezintă cea mai mare pierdere de vieți omenești prin înec în Canalul Mânecii: 17 bărbați, șapte femei, dintre care una însărcinată, și trei copii au murit în încercarea de ajunge în Marea Britanie. Parlamentarul francez Pierre-Henri Dumont a declarat că doi supraviețuitori sunt în stare gravă într-un spital din Franța, unde sunt tratați, printre altele, de hipotermie.

Premierul britanic a publicat conținutul scrisorii și pe Twitter, fapt ce a produs nemulțumire la Paris.

Oficiali guvernamentali din Regatul Unit ar fi urmat să participe la discuții la Calais cu omologii lor din Franța, însă Parisul a anunțat că retrage invitația după mesajul lui Johnson.

„Faptul că a fost făcută publică a agravat și mai tare situația. Considerăm scrisoarea prim-ministrului britanic ca fiind inacceptabilă și contraproductivă pentru discuții între parteneri. Prin urmare, Priti Patel (ministrul de Interne de la Londra, n. red.) nu mai este invitată”, a transmis ministrul francez de Interne, Gerald Darmanin, prin intermediul unui comunicat.

În replică, ministrul Transporturilor din Regatul Unit, Grant Shapps, şi-a exprimat speranţa că Franţa va reveni asupra deciziei de a anula invitaţia adresată lui Patel.

„Nicio ţară nu poate rezolva asta (problema migraţiei, n.red.) de una singură şi de aceea sper că francezii vor reveni asupra deciziei”, a declarat Shapps.

Ce a cerut Boris Johnson
Un acord prin care cei care traversează Canalul Mânecii să fie trimiși înapoi în Franța ar „avea un impact imediat și semnificativ”, susține Boris Johnson, în scrisoarea adresată președintelui francez. În respectivul document, publicat de prim-ministrul britanic pe Twitter, apar următoarele propuneri:

patrule comune pentru a împiedica bărcile cu migranți să părăsească plajele de pe teritoriul francez;
implementarea unor tehnologii mai avansate, cum ar fi senzori și radare, pentru identificarea celor care încearcă să traverseze Canalul Mânecii;
patrule maritime reciproce în apele teritoriale ale celuilalt și supraveghere aeriană;
aprofundarea activității celulei comune de informații a țărilor;
pregătirea imediată a unui acord prin care migranții să fie duși înapoi pe teritoriul francez.
Boris Johnson
Emmanuel Macron a convocat o întâlnire de urgență a miniștrilor europeni pentru a discuta despre problema migranților care traversează ilegal Canalul Mânecii.

El a declarat că Franța va cere „ajutor suplimentar” de la britanici, adăugând că, în ciuda faptului că autoritățile le-au spus migranților că pot rămâne în Franța, ei vor să ajungă în Marea Britanie.

Numărul migranților care vor să ajungă în Marea Britanie, în creștere
Marea Britanie a semnat un acord în iulie prin care se angajează să plătească Franței 62,7 milioane de euro în perioada 2021-2022 pentru a-și securiza granițele, dar numărul migranților care traversează Canalul Mânecii a continuat să crească.

De la începutul anului, 1.552 de traficanți de migranți au fost arestaţi în nordul Franţei şi 44 de reţele de trafic de persoane au fost destructurate, a spus Macron.

În ciuda acestui fapt, președintele francez spune că în acest an au avut loc 47.000 de încercări de traversare a Canalului către Regatul Unit și 7.800 de persoane au fost salvate de la înec.

În 2021, solicitările de azil din Marea Britanie au crescut la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii, cu 37.562 de cereri depuse de la începutul anului și până în septembrie.

blank