Actualitate, Stiri

Temistocle Popa a murit în această noapte!

Drama prin care a trecut marele compozitor

temistocle-popa-327711l

Temistocle Popa a murit şi va fi înmormântat, joi, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea, au declarat apropiaţi ai familiei. Trupul compozitorului a fost depus marţi dimineaţă la Capela din Cimitirul Ghencea.

De anul trecut, când au fost nevoiţi să plece în toiul verii din casa naţionalizată, fosta actriţă Cornelia Teodosiu şi renumitul compozitor Temistocle Popa au locuit într-un apartament cochet cu trei camere, unde erau îngrijiţi 24 de ore din 24 de personal specializat.

Utimii ani nu au fost foarte fericiţi. 1.800 de lei: pensia Corneliei Teodosiu (90 de ani) şi cea a lui TEMISTOCLE POPA (92 de ani), după o viaţă închinată artei.

Dupa ce a ramas fara casa, Temistocle Popa s-a ales si cu o afectiune care l-a facut sa-si piarda memoria.

Necazurile s-au tinut lant de indragitul compozitor de muzica usoara, Temistocle Popa, cel care a produs muzica pentru filme celebre care ne-au bucurat copilaria, precum “Veronica”.

Ca si cum nu era suficient ca a fost dat afara din casa, impreuna cu sotia lui, de catre o femeie care isi revendica imobilul din Dorobanti, unde locuia Temistocle Popa, doctorii i-au spus ca are grave probleme de sanatate.

“Nu mai tine minte nimic din ce spune, din ce spun eu. Mai grav e ca nici nu mai recunoaste pe nimeni, decat pe mine. Este o boala urata a batranetii”, a declarat sotia maestrului, Cornelia Teodosiu.

Compozitorul Temistocle Popa s-a născut la Galați, la 26 iunie 1921. Absolvent al Conservatorului din București (1939); a urmat cursuri de perfecționare ale Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (1958-1960).

temistocle_popa_700261l_poza_08443800

Din 1943 a devenit instrumentist (a cântat la flaut și saxofon) în diverse orchestre de teatru muzical, precum „Atlantic” (1943-1947), „Alhambra” (1947-1949), Teatrul de Estradă București (1949-1957), dar și în Orchestra de jazz București (1957-1962).

Compozitor cu o vastă experienţă de interpret/instrumentist (flautist, saxofonist) în diverse orchestre de jazz şi teatre de revistă, timp de peste un sfert de veac, în perioada tinereţii, Temistocle Popa a reuşit să se impună la vârsta de 40 de ani printr-un şlagăr de mare popularitate („Lalele”, 1961), care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de film şi de revistă.

Colaborând în cinematografie cu mari regizori (precum Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu şi Geo Saizescu), Temistocle Popa a scris muzica unor pelicule de succes (ciclul „Veronica”).

Nelipsit de pe afişele Festivalului de la Mamaia, cucerind aproape toate premiile posibile, Temistocle Popa a devenit – în scurtă vreme – un compozitor de largă audienţă naţională. Nu a ocolit cântecul pentru copii şi nici cântecul coral de mase (cu unele concesii politice), înscriindu-şi numele printre acelea ale creatorilor de certă popularitate ai anilor 1970-1985.

A creat muzică de teatru, muzică simfonică, muzică de film, muzică corală, muzică pentru copii, muzică uşoară.

 

blank