Economic, Stiri

TELEKOM scoate la vânzare Palatul Telefoanelor

TELEKOM Romania Communications SA scoate la vanzare 3 proprietati din centrul Bucurestiului, printre care si Palatul Telefoanelor, cladire emblema a Capitalei, monunemt istoric asociat brandului Romtelecom. Pretul de pornire pentru cele 3 imobile este de  21,6 milioane de euro.

imagesca9ghc1i_92633800

Pachetul de proprietati format din Palatul Telefoanelor, cladirea Tandem si terenul din Matei Millo este scos la vanzare ca parte a strategiei companiei de a capitaliza portofoliul de proprietati imobiliare, scrie Daily Business.

Valoarea de piata a pachetului este la nivelul altor proprietati similare ca dimensiune si relevanta si a fost stabilita de evaluatori independenti.

Tranzactia va fi derulata prin intermediul unei licitatii, iar castigatorul va fi entitatea cu cea mai avantajoasa oferta atat in ceea ce priveste pretul, cat si alte conditii relevante in context.

Palatul Telefoanelor este construit in stilul art deco si are un teren de 1.893 mp si o suprafata totala construita la sol de 1.702 mp.

Anuntul de vanzare se gaseste pe site-ul Telekom (vezi aici)

Descrierea din anunt: „Imobil denumit „Palatul Telefoanelor” situat in Calea Victoriei, nr. 35, Sector 1, Bucuresti, compus din teren intravilan in suprafata de 1,839 mp precum si din constructii (cladire administrativa cu un regim de inaltime de 2S+P+M1+11+T1). Suprafata utila este de 12,043.20 mp iar cea construita la sol este de 1,702 mp”.

Palatul Telefoanelor, monument istoric din anii 1920

Palatul Telefoanelor este o clădire reprezentativă a Bucureștiului, aflată în centrul capitalei, pe Calea Victoriei. A fost până de curând sediul Romtelecom.

Palatul, înalt de 52,5 m, a fost construit între anii 1929 – 1934 într-un stil specific zgârie-norilor americani, având caracteristici reprezentative ale stilului Art Deco. Până în anii ’70 a fost cea mai înaltă clădire din București.

Construcția a înregistrat și o premieră, ea fiind prima clădire înaltă cu schelet metalic din România. Edmond van Saanen Algi, unul din cei trei arhitecți semnatari, era de origine olandeză, stabilit în România, și este autorul mai multor clădiri reprezentative din București (cum ar fi Academia de Studii Economice).

Întrucât de-a lungul timpului clădirea a fost afectată de multe evenimente, ca de exemplu bombardamentul aliaților din 1944, cutremurele din 1940, 1977, 1986 și 1990, în anul 1995 s-a început o amplă consolidare a structurii sale, după proiectul specialistului in structuri, prof. ing. Alexandru Cișmigiu, realizată de firma de proiectare „Proiect București” și care a durat 10 ani.

Palatul telefoanelor a fost construit pe locul fostelor case ale boierului Oteteleșanu, care găzduiseră faimoasa cafenea literară și loc de întâlnire al protipendadei bucureștene, „Terasa Oteteleșanu”. SURSA: Wikipedia

blank