Featured, IT&C

Tehnologia intră cu toate forțele în lupta împotriva noului coronavirus

Tehnologia intră cu toate forțele în luptă, în lipsa unui vaccin pentru SARS-CoV-2, singura cale prin care putem să ținem sub control răspândirea virusului este testarea populației și izolarea celor infectați. Dar cum să aflăm date vitale în timp util? Aici intervin noile tehnologii. O aplicație care folosește inteligența artificială (AI) promite să identifice persoanele infecate după sunetul din tusea lor.

Tehnologia intră cu toate forțele în lupta împotriva noului virus. Mai nou, o aplicație care folosește inteligență artificială ar putea identifica dacă o persoană este sau nu infectată cu COVID-19, după sunetul tusei. Este un proiect la care au lucrat cercetători din diferite state, iar rezultatele sunt surprinzătoare, potrivit economica.net.

Oamenii de știință din Mexic, Statele Unite, Spania și Italia, conduși de o echipă de la Massachusetts Institute of Technology, au dezvoltat o bază de date cu mii de sunete de tuse de la persoane de toate vârstele, cu și fără Covid-19. Apoi, un algoritm cu AI analizează aceste sunete și este capabil să distingă anumite sunete din tusea persoanelor infectate. Rezultatele au arătat diferențe semnificative între tusea persoanelor care aveau virusul față de cele care nu au fost infectate. Starea pacientului poate fi astfel identificată în 15 secunde. Sunt unde pe care urechea umană nu le-ar putea percepe și identifica la fel de ușor, dar Inteligența Artificială poate face acest lucru cu o precizie ridicată.

Întregul program a presupus inițial ca un număr considerabil de participanți să își „doneze” vocea pentru ca sistemul de AI să aibă suficiente date de analizat.

Detectorul de tuse va fi disponibil într-o aplicaţie chiar pe telefonul mobil, iar descărcarea va fi gratuită.

Studiul a început în urmă cu aproximativ două luni în spitale din Spania, Italia, Statele Unite și Mexic, o țară în care cercetătorii consideră că este esențial să existe înregistrări solide ale tusei, din cauza numărului mare de infectări cu Covid-19, cu peste 295.000 de cazuri confirmate și aproape 35.000 de decese de la primul caz, identificat pe 28 februarie.

blank