Taxiurile aeriene, soluția viitorului pentru reducerea poluării și eliminarea
Actualitate

Taxiurile aeriene, soluția viitorului pentru reducerea poluării și eliminarea ambuteiajelor din trafic

Taxiurile aeriene pe care le-am văzut în mai multe filme SF vor deveni realitate. Se investește masiv în această tehnologie, iar primele teste vor avea loc în curând.

Taxiurile aeriene sunt soluția viitorului pentru a scăpa de ambuteiajele din trafic, dar și de poluare. Nu va mai dura mult până când cerul va fi brăzdat de aceste avioane de mici dimensiuni. Ele vor scurta cu mult timpul călătoriilor și ar putea intra pe piață în 2030.

Mai multe startup-uri au dezvoltat deja tehnologii care să tranforme în realitate taxiurile electrice aeriene, pe care le-am văzut în multe filme science fiction, relatează CNBC.

Investiții majore

Companiile aeriene comerciale au început deja să investească masiv în firmele care dezvoltă această tehnologie de ultimă generație. Interesul este cu atât mai mare cu cât la nivel global se duce o luptă intensă pentru reducerea poluării. Acest tip de vehicule ar reduce cu mult emisiile de dioxid de carbon din atmosferă.

În luna octombrie, Delta Air Lines a decis să investescă 60 de milioane de dolari Joby Aviation, o companie care dezvoltă avioane electrice cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL), destinate să funcţioneze ca serviciu de taxi aerian.

Și compania United Airlines a încheiat un parteneriat cu Heart Aerospace, un startup cu sediul în Suedia. Firma dorește să aibă avioane electrice care să zboare pe rutele regionale din SUA până în 2030. Investiția se ridică la 25 de milioane de dolari.

American Airlines a investit aceeași sumă în Vertical Aerospace, o companie cu sediul în Marea Britanie, de la care intenționează să cumpepe 50 de avioane electrice de mici dimensiuni.

Urmează testările

Va mai dura însă câțiva ani până când vom vedea primele taxiuri aeriene pe cer. Dezvoltarea tehnologiei nu este suficientă, ele având nevoie și de mai multe certificări în materie de siguranță.

„Credem că veţi vedea primele testări începând cu 2025, iar certificările vor începe, sperăm, în 2024. Dar va mai dura ceva timp până când vom vedea o mulţime de avioane zburând deasupra capului nostru. Probabil undeva începând cu 2030”, a spus Savanthi Syth, director general de cercetare, potrivit news.ro.

blank