Un bărbat din Iași a fost condamnat la 10 ani de închisoare după ce a luat taxă de protecție de la propriii părinți și și-a amenințat cu sabia tatăl pe patul de spital pentru ca acesta să-și retragă plângerea după ce i-a scos un ochi.

Bărbatul a fost eliberat condiționat în 2015 și de atunci locuia cu părinții săi, în localitatea ieșeană Horpaz.

După ce consuma băuturi alcoolice, ieșeanul își agresa fizic și verbal părinții, de la care încasa o taxă de protecție lunară.


În 2016, de Paște, bărbatul și-a bătut cu pumnii și picioarele părinții, iar tatălui i-a băgat cu putere un deget în ochi, medicii fiind nevoiți să i-l îndepărteze chirurgical.

Pe când tatăl în vârstă de 75 de ani se afla încă internat la Spitalul ”Sf. Spiridon”, bărbatul i-a pus o sabie la gât și a amenințat că-l taie dacă nu își retrage plângerea penală și spune că și-a pierdut ochiul după ce a căzut din pod.

Martori au fost ceilalți pacienți din salon, care au fugit îngroziți la vederea scenei.

5 ani după eliberare nu mai are voie să se apropie de părinții săi

„Instanţa mai reţine că asistenta medicală şi pacienţii din salon au fost tulburaţi de folosirea sabiei, acestora le-a fost frică şi au ieşit pe rând din salon, de îndată ce îşi luau tratamentul. Faptul că ordinea şi liniştea publică a fost grav tulburată reiese şi din împrejurarea că a fost nevoie de intervenţia angajaţilor firmei de pază, pentru a-i scoate afară pe cei doi bărbaţi, inculpatul şi prietenul său. Şi mama pacientului T.V.E. a relatat că i-a fost frică atunci când a văzut sabia în mâna inculpatului”, se menţionează în dosarul de la Judecătoria Iași.

Într-un final, prin comasarea mai multor pedepse, a rezultat o condamnare finală la 9 ani şi 6 luni de închisoare. La aceasta se vor adăuga 513 zile de închisoare rămase din condamnarea pentru care fusese eliberat condiţionat.

În plus, timp de 5 ani după eliberare, nu va avea dreptul să se apropie de locuinţa părinţilor la mai puţin de 200 de metri.

Sentinţa a fost atacată de inculpat, dosarul aflându-se acum în lucru pe rolul Curţii de Apel.