Featured, Medical

Țările OMS doresc o evaluare independentă cu privire la răspunsul organizației la pandemia de coronavirus

Cele 194 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), între care Statele Unite şi China, au adoptat marţi o rezoluţie care prevede o „evaluare independentă” a răspunsului agenţiei ONU la pandemia de coronavirus, relatează AFP.

Textul rezoluţiei aprobat prin consens prevede să se lanseze „cât mai curând posibil (…) un proces de evaluare imparţial, independent şi complet” al acţiunii internaţionale întreprinse ca răspuns la pandemie, în vederea „îmbunătăţirii capacităţilor globale de prevenire, pregătire şi răspuns la pandemii”.

Această evaluare, al cărei contur rămâne neclar, va trebui în special să examineze „măsurile luate de OMS în faţa pandemiei de COVID -19 şi cronologia acestora”.

OMS, criticată pentru modul în care a gestionat pandemia

OMS şi directorul său general, Tedros Adhanom Ghebreyesus, se află sub presiunea constantă a Statelor Unite, care le reproşează modul de gestionare a pandemiei, care a ucis peste 318.000 de persoane de la apariţia sa, în decembrie, în China.

Acuzând OMS că este o „marionetă a Chinei”, Washingtonul consideră că organizaţia a neglijat o avertizare timpurie din partea Taiwanului cu privire la gravitatea coronavirusului şi nu a declarat la timp starea de pandemie.

Trump amenință că va suspenda definitiv contribuția SUA la OMS

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni că va suspenda definitiv contribuţia SUA la OMS, dacă aceasta nu procedează la ”îmbunătăţiri substanţiale” în termen de 30 de zile, adăugând că ar putea lua în considerare revizuirea apartenenţei Statelor Unite la organizaţie.

Deşi rezoluţia adoptată marţi în cadrul reuniunii anuale a Adunării mondiale a sănătăţii nu se referă la China, Statele Unite nu s-au opus.

Cu toate acestea, Washingtonul suspectează Beijingul că ar fi ascuns un accident de laborator care ar fi fost la originea pandemiei şi cere o transparenţă totală.

Luni, secretarul de stat american pentru Sănătate, Alex Azar, a dat asigurări că ″eşecul″⁣ OMS în lupta împotriva COVID -19 a costat ″⁣multe vieţi″⁣, cerând o organizaţie ″⁣mult mai transparentă″⁣ şi ″⁣ care să fe mai responsabilă″⁣.

China reproșează SUA că se sustrag de la obligațiile față de OMS

China a venit în ajutorul organizaţiei, marţi, spunând că administraţia americană încearcă ″ să se sustragă obligaţiilor″⁣ faţă de OMS şi să se ″submineze eforturile Chinei în faţa epidemiei.

Şi secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a criticat, fără a le numi, ţările care au ″ignorat recomandările OMS″⁣ de a testa şi izola sistematic, precum şi de a respecta măsuri stricte de distanţare fizică.

Autorităţile chineze au răspuns în repetate rânduri la acuzaţiile americane, crezând că vor face oamenii să uite bilanţul pandemiei în Statele Unite, cea mai afectată ţară din punct de vedere al numărului de decese şi cazuri, cu 90.369 de morţi la peste 1,5 milioane de cazuri.

Statele Unite au deplâns, de asemenea, termenii rezoluţiei prin care se solicită ″eliminarea urgentă a obstacolelor nejustificate’′ la ″accesul universal, rapid şi echitabil şi distribuirea echitabilă″⁣ a tratamentului şi a vaccinurilor.

Textul rezoluţiei încurajează mecanisme de partajare ″voluntară″⁣ a brevetelor şi drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul unor acorduri internaţionale, dar Washingtonul se teme de un precedent periculos în ceea ce priveşte capacitatea de a investi în cercetare şi laboratoarele sale.

″Statele Unite recunosc importanţa accesului la produse de sănătate sigure, de înaltă calitate şi eficiente″⁣, dar rezoluţia ″transmite un mesaj de descurajare inovatorilor″⁣, se arată într-un comunicat al reprezentanţei SUA la Naţiunile Unite din Geneva

 

blank