Featured, Politic

Tăriceanu susține că anticipatele sunt un joc de culise

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a explicat marţi seara, cum ar fi dezavantajat premierul Ludovic Orban de o demisie, „jucând o carte a anticipatelor”.

„Premierul Orban joacă o carte a anticipatelor, vrea să provoace anticipate. Are două soluţii: să îşi dea demisia, numai că datul demisiei comportă o serie de riscuri, plus că el iese din circuit. În Constituţie e prevăzut un lucru foarte clar: premierul care urmează să fie desemnat după demisia premierului în funcţie este unul din membrii guvernului. Nu mai este tot Orban. Deci, el trece pe tuşă. Lucrul acesta lui Orban nu i-ar conveni. Şi atunci a preferat să meargă pe asumarea răspunderii. Dacă urmează o moţiune de cenzură şi moţiunea trece, deci guvernul cade, el rămâne premier interimar până la desemnarea unui alt premier şi votul lui în Parlament”, a spus Tăriceanu la Realitatea Plus.

De ce nu susține o moțiune de cenzură

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, marți seară, că ALDE nu va vota moțiunea de cenzură anunțată de PSD pentru căderea Guvernului Orban, explicând că partidul său susține alegerea primarilor în două tururi.

„Această decizie de asumare a răspunderii în Parlament, pe care a luat-o prim-ministrul este, de fapt, o provocare deschisă la adresa PSD. PSD nu are alternativă, trebuie să depună o moțiune de cenzură, pentru că altfel ce vor spune primarii PSD foarte generoși dacă el nu apără alegerea primarilor într-un singur tur. Pe de altă parte căderea Guvernului deschide calea de anticipate, care nu îi convine. I-am spus domnului Ciolacu ieri că noi susținem alegerea primarilor în două tururi și că nu vom vota moțiunea. A vrut să vadă cum ne poziționăm. Nu sunt de acord cu anticipatele, dar se pare că miza în acest moment este legată de modalitatea în care se fac alegerile, într-un tur sau în două. E normal să mă consulte”, a spus Tăriceanu, la TVR.

Liderul ALDE crede că revenirea la alegerea primarilor în două tururi ar fi trebuit să se facă prin ordonanță de urgență, nu prin asumare.

„Mie mi s-a părut mai corectă soluția cu OUG. Această asumare a răspunderii introduce o problemă serioasă în politică, faptul că scurtcircuitează Parlamentul. Scoate din circuitul firesc al dezbaterii Parlamentul. Este un lucru grav. Legea spune că OUG se dezbate în Parlament, deci funcționează mecanismul democratic. Ar fi fost mai bine OUG în loc de asumare. Orban joacă o carte a anticipatelor, vrea să provoace anticipatele. A preferat să meargă pe asumarea răspunderii, dacă urmează o moțiune și trece el rămâne premier interimar până la desemnarea unui alt premier”, a adăugat Tăriceanu.

Despre un Guvern de uniune națională

În opinia lui Călin Popescu Tăriceanu, ideea unui guvern de uniune naţională este o „bazaconie”, el criticând, de asemenea, şi varianta unui guvern tehnocrat.

„Guvernul de uniune naţională, o altă bazaconie. Cred că sunt oameni care aruncă pe piaţă tot felul de soluţii, fără să aibă o minimă cultură politică. Un guvern de uniune naţională se constituie în momentul în care este o gravă criză, care poate să aibă o dimensiune de securitate naţională, de ameninţare a României ca ţară şi ca naţiune. Atunci spui: suntem în faţa unei situaţii excepţionale şi facem un guvern de uniune naţională, pentru că împărtăşim cu toţii aceeaşi idee, vrem ca România să fie apărată. Dar, în rest, astea nu sunt soluţii politice. De ce să fac guvern de uniune naţională? Facem o horă mare, aşa, în care, eventual, putem să ne certăm nu numai în Parlament, certăm în ghilimele, discutăm în contradictoriu, dar să o mai facem şi într-un guvern!”, a spus Tăriceanu la Realitatea Plus.

Liderul ALDE a precizat că şi varianta unui guvern tehnocrat este una „proastă”, susţinând că actualul guvern are o majoritate care l-a susţinut în Parlament şi trebuie să îşi respecte angajamentele luate.

„Eu întotdeauna am considerat că soluţia guvernelor tehnocrate sau cu premieri tehnocraţi este foarte proastă. Şi avem un exemplu recent, ne întoarcem în anul 2016, cu Cioloş prim-ministru tehnocrat. Ce a fost atunci, ştiţi foarte bine: o super catastrofă. În al doilea rând, cum să îl accept pe Maior premier? Nici cei de la PSD nu cred că au luat în calcul varianta asta. Cred că a aruncat cineva pe piaţă numele ăsta (…). Nici nu am discutat cu Ciolacu o astfel de formulă. Nu numai atât, cred că ar fi din partea noastră, dar şi din partea lor, o greşeală să revenim acum la putere. Este un guvern care are o majoritate pe care a obţinut-o în Parlament, a venit cu nişte angajamente pe care trebuie să le ducă mai departe”, a afirmat Călin Popescu-Tăriceanu.

 

blank