Un memorandum pentru mutarea unei ambasade nu are cum să constituie tema unui dosar penal, dar mai sunt şi tâmpiţi şi demenţi în politică, crede copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu. Totuşi, el face apel la prudenţă, deoarece acest demers ar putea duce la suspendarea premierului Viorica Dăncilă.

“Eu am auzit colegi care erau îngrijoraţi de o suspendare a premierului pe chestiune plângerii cu mutarea ambasadei,” a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Antena 3. ”I-aş fi spus premierului, dragă Viorica, n-ai cum să-i educi pe toţi neaveniţii din politică. Mai sunt şi tâmpiţi şi demenţi. Asta e. Pădurea e plină de lighioane. Asta era într-o situaţie normal. Acum i-aş spune – e bine să fim prudenţi. Nu se ştie niciodată.” 

Având în vedere că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE, Tăriceanu consideră că situaţia politică din România ar trebui urgent clarificată.

“Trebuie, la nivelul societăţii, iniţiat un demers de recoagulare. Sigur că vine la anul preşedinţia Consiliului UE. România nu se poate prezenta ca o ţară în care e deşirată o luptă dementă. Lupta aceasta e până la urmă mortală pentru ambele părţi”, a afirmat Tăriceanu. “Într-o situaţie de conflict cum suntem acum, mi-e greu să cred că unii se pot gândi la preşedinţia Consiliului UE.”

Preşedintele PNL Ludovic Orban, care a depus plângerea penală pentru înaltă trădare, consideră că premierul Viorica Dăncilă nu înţelege că sesizarea sa viza mai multe aspecte.

“Am înţeles că doamna Dăncilă i s-a plâns lui Jean-Claude Juncker de faptul că eu am făcut sesizarea,” declara Orban joi seara, la Realitatea TV. ”Ceea ce nu înţelege doamna Dăncilă e că eu nu am făcut sesizarea doar pentru înaltă trădare. Am făcut sesizarea şi pe divulgare de informaţii secret de stat, pe uzurparea funcţiei şi pentru refuzul de a ne informa. Iar apropo de trădare, iertaţi-mă, dar cum altfel să califici că pentru interesele lui Dragnea, tu sacrifici interesele oamenilor, o relaţie diplomatică pe care o ai de zeci de ani cu o ţară. Nu decid eu dacă cineva e vinovat. Am simţit nevoia să fac sesizarea. Noi ne-am stricat relaţia cu foarte multe ţări. Noi am avut relaţii privilegiate cu Israelul şi cu mai multe ţări arabe. Sunt nişte lucruri în care nu poţi să intri cu bocancii pentru că eşti tu Dragnea.” 

Chestionată, într-un interviu acordat postului Antena 3, dacă la întrevederea de la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans a fost abordat şi subiectul plângerii penale pentru înaltă trădare făcute de Ludovic Orban, premierul Dăncilă a răspuns afirmativ.

“Da. Am atins acest subiect. Am reiterat faptul că pentru mine şi pentru multi români este de neexplicat,” a declarat Dăncilă. ”Înalta trădare este asociată unui act diplomatic cu un stat cu care avem parteneriat strategic. Au fost FOARTE MIRAŢI de acest lucru. Am informat, pentru că nu vreau ca să ajungă la Bruxelles informaţii denaturate. Am spus că nu mă tem de cercetările care se vor face, de lucrurile care vor fi cerute pentru a elucida acest subiect. Îmi doresc să se elucideze acest subiect, dar în acelaşi timp, acest lucru cred că nu a făcut bine României. Şi mi s-a întărit această convingere şi în urma discuţiilor pe care le-am avut.”